2022. augusztus 21., 18:22

Ez a kenyér a bősiek kenyere! - KÉPEKKEL

Bősön Szent István király napját az Új Kenyér felszentelésével köti össze a bősi ünneplő közösség. Ilyenkor adnak hálát a jó termésért és emlékeznek meg méltóképpen a magyar államalapításról.

Szent István-nap-Bős
Médialapozó
Fenes Iván polgármester felszeli az Új Kenyeret
Fotó: Reczai Lilla

A bősi Csemadok-ház épülete mellett felállított színpad megtelt a nyáradi pékmester, Sándor Károly által sütötte Új Kenyérrel és kiscipókkal, amelyek felszentelésük pillanatára vártak. A kiscipókat – mint minden évben – megvásárolhatták a jelenlévők, az összegyűjtött pénzösszegből pedig a helyi nyugdíjasotthon lakóinak vásárol majd a Csemadok helyi alapszervezete karácsonyi ajándékokat.

Szent István-nap-Bős
Nagy Anikó beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

Nagy Anikó, a Csemadok helyi elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, a már megteremtett és megőrzött értékeinket át kell adni a jövő nemzedéknek.

Nem szabad soha feledni gyökereinket kultúránkat, történelmünket, amire büszkéknek kell lennünk. A fiataloknak kell tudatosítaniuk, hogy nem szabad soha feladni és feledni magyarságunkat. (…) Vállaljuk mi is önmagunkat és magyarságunkat, hitünket büszkén, emelt fővel, mert egy nagy és erős nemzet, a magyar nemzet része vagyunk. S leszünk, míg világ a világ” .

Fenes Iván polgármester szerint a jövő jóskönyve rejti a felvidéki magyarok sorsát. "Ha Szent István örökségét háttérbe toljuk, mások kárörömére egymással acsarkodunk, talán nem is vagyunk méltók nagy királyunk óvó szent jobbjához. István államot alapított, de ennek megújítói és gondnokai mi magunk vagyunk. (…)

Nem az a küldetésünk, hogy mások oldalában tövisként fájjunk, de ha puszta létünket mások így élik meg, akkor sem távozunk el innen szégyenkezve a semmibe. Ez a kenyér, a mi kenyerünk. Ezt üzeni városunk szívéből a nemzeti lobogó is”

– hangsúlyozta a polgármester.

Szent István-nap-Bős
Fenes Iván tart beszédet
Fotó:  Reczai Lilla

Végül Bódi Krisztina tiszteletes asszony emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy az élet, a megélhetés, a szeretet, a gondviselés, minden, amink van, volt és lesz, az Úr ajándéka. Ezután Parák László esperes megáldotta az Új Kenyeret és az asztalon található cipókat is.

A kultúrműsort a helyi Zöldcsillag Színtársulat tagjai, az Aranykert és a Tőzike Néptánccsoportok, a Pántlika zenekar, Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László duója, valamint ügyes szavalók és művészek biztosították.
Szent István-nap-Bős
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.