2023. február 18., 19:36

Évfordulók bűvöletében – irodalmunk nagyjaira (is) emlékezik a Kassai Figyelő

Kölcsey Ferenc szobrával a címlapján, a megszokott gazdag tartalommal megjelent a Kassai Figyelő februári száma. A Himnusszal és szerzőjével a lap belsejében, terjedelmes cikkben részletesen is foglalkozik Kovács László.

Kassai Figyelő - 2023 február

Képzelt barangolás a magyar kultúra katedrálisában címmel a lap új vezető szerkesztője, Gaboda László írt a Himnusz születésnapja apropóján arról, hogy a kultúra nemcsak múlt, nemcsak jelen, de jövő is. A mi dolgunk pedig a szellemi katedrális „építésén” fáradozni.

A Csemadok Szepsi Alapszervezetének évzáró gyűlésén kívül, cikket olvashatunk a 200 éve született Madách Imre emlékére tartott előadásról, amire a kassai MaJel Rovás Központban került sor. Mihályi Molnár László méltatta a magyar irodalom nagyjának életútját, művészetét, világlátását.

Két cikkben is foglalkozik a lap a kassai tömegközlekedésben végbement változásokkal, a jegyárak emelésével.

Olvashatunk arról is, hogy a bodrogközi falvak csatlakoztak a ZMOS tiltakozó akciójához, mert úgy érzik, a sokasodó gondok közepette a kormány teljesen magukra hagyta a településeket.

Természetesen Petőfi Sándor sem maradhatott ki a Figyelőből, akinek emléke előtt február 4-én tisztelegtek Kassán.

A Csemadok Magyar Helytállásért Díjak átadásáról is tudósít a lap.

Demko Máriával pedig, aki idén megkapta a Csemadok Közművelődési Díjat, beszélgetést olvashatunk. Ebből kiderül, hogy a díjazott számára mindennél fontosabb a magyarság megtartása, összefogása Nagyidán, ahol egyre fogy a magyarok száma.

Továbblapozva kiderül, milyenek is Krausz Tivadar máig tartó lázadásai és Szunyog Júlia örösi szobrászművésszel is megismerkedhetünk egy interjún keresztül.

Berzo Ferenc, a kassai Márai Sándor Gimnázium Diákönkormányzatának elnöke pedig beavatja az olvasót mindabba, amivel önkormányzatuk foglalkozik.

A keresztényüldözésről is szó esik a Figyelőben, ami világszerte nem csökken, sokkal inkább növekszik. Hogyan, miért és mi lesz ennek a vége? Kiderül Krivánszky Miklós írásából.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.