2021. november 4., 17:24

Európai parlamenti képviselők látogattak el a kassai Luník IX lakótelepre

A kassai Luník IX lakótelep a jó példa arra, hogyan lehet megváltoztatni a roma telepek helyzetét, ha az emberek együttműködnek és hatékonyan használják fel az európai uniós forrásokat – mondta Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő, aki az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális bizottságának elnökeként elkíséri a négytagú küldöttséget a szlovákiai roma telepekre.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Fotó: TASR
Olyan emberek találkoztak itt, akik tenni akarnak valamit, és sikerül is tenniük. A Luník IX-en nem fog egyik napról a másikra megváltozni a helyzet, de lépéseket teszünk afelé, amit Európában szeretnénk elérni

– mondta Nicholsonová, és rámutatott az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi iskola közötti együttműködés fontosságára.

Hangsúlyozta, hogy

jogszabályi változtatásokra van szükség az uniós források újraelosztásával kapcsolatban.

Gyanakodva tekintünk mindenkire, aki támogatást kér az uniós alapokból, potenciális tolvajként nézünk rájuk, ahelyett, hogy segítenénk a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak abban, hogy pénzhez hozzájussanak. Ezek a pénzek nem a miniszterekhez vagy az állami tisztségviselőkhöz, hanem a régiókba kerülnek

- mondta, és hozzátette, a látogatás egyik eredménye az lesz, hogy nyomást gyakorolnak az állami intézményekre, hogy változtassanak az európai pénzek újraelosztásával kapcsolatos hozzáállásukon.

A küldöttség szerdán (november 3.) érkezett Kassára, a háromnapos kelet-szlovákiai látogatás során értékelik a hátrányos helyzetű lakosok beilleszkedését célzó projektek eredményeit. A tervek szerint ellátogatnak a somodi, a dobsinai és a tőketerebesi roma telepre is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.