2021. május 15., 13:03

Etnikai feszültségkeltéssel vádolják Nagykapos város egyik közalkalmazottját - úgy tűnik, jogosan

Nagykapos és a régió számos jeles magyar személyisége tiltakozik nyílt levélben amiatt, hogy a város alkalmazásában álló (egy nagykaposi informátorunk szerint városi rendőr), a helyi szlovák-magyar gimnázium iskolatanácsának elnöke, Gabriela Fedičová egy álnéven írt cikkében többek között azt írja, "haladó gondolkodású szüleinek köszönhetően járt szlovák iskolába, illetve, hogy a Magyarországról hazatérő itteni fiatalok elveszettek, ezért érzik magukat elárulva a többségi nemzet által. 

zászló
Fotó: pixabay.com

Gabriela Fedičová, álnevén Linda Chopin a 40plus.sk oldalon megjelent írása tulajdonképpen szót sem érdemelne, ha függetlenítjük azt írója személyétől. A cikk ugyanis minden eredetiséget nélkülözve csak megismétli és felböfögi azokat az ostoba toposzokat, amelyekkel az elmúlt néhány évtizedben az asszimiláció könnyebb útját választók próbálták megmagyarázni saját döntésüket.

Ismerjük már jól ezeket: magyar himnuszt akkor is megkönnyezem, ha szlovák iskolába jártam. Magyarul imádkozom, megdobban a szívem, ha magyar verset hallok. Nem kell a feszültségkeltés, békés együttélés kell...

Ezek közül néhányat "Linda Chopin" maga is leír a cikkében. A leginkább egy facebook-poszt minőségét, színvonalát és érvelését hozó írás tehát hemzseg a tárgyi tévedésektől (például, hogy a cikkben a semmiből, teljesen indokolatlanul felbukkanó, Együttélés(!) néven pártot alapító Duray Miklós gyűlöletre építette politikai karrierjét) és az önellentmondástól ("A magyarok száz éve sírnak olyan dolgokon, amelyeken nem tudnak változtatni" állítja a szerző például a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatban). Szétszálazni, tovább elemezni ezt a gyengécske, vagdalkozó irományt energiapazarlás csupán úgy az újságírónak, mint az olvasónak (szóltunk előre, de ha van ráérős öt perce, olvassa el nyugodtan).

Az olvasó persze nyugodtan vállat rándíthatna az egész ügy felett (körülbelül annyit is ér a cikk), ha nem arról lenne szó, hogy egy magyar többségű város önbevallása alapján magát magyarnak tartó közalkalmazottja, illetve szlovák-magyar gimnáziumának iskolatánácsi elnöke mondana, írna és vallana ilyeneket.

Nem véletlen tehát, hogy a régió közéletének magyarjai, többek között Gabri Rudolf, a Csemadok Nagykaposi Alapszervezetének elnöke, a helyi Magyar Ház vezetője, Furik Csaba, Kassa megyei képviselő és iskolatanácsi tag,  Varga Tibor kaposkelecsényi polgármester, Fazekas Lídia (a helyi magyar alapiskola igazgatója), Hack László (a nagyszelmenci iskola igazgatója), Mihók Gábor (az MKP nagykaposi alapszervezetének elnöke), Kiss Kolos (az Összefogás helyi koordinátora) és még sokan mások nyílt levélben fejezték ki tiltakozásukat. 

Azt írják a nagykapos.ma portálon megjelent levelükben a szerzőnek címezve, hogy 

(...) ön egy olyan városban közalkalmazott (kiemelés az eredetiben - szerk. megj.), ahol a magyarok számaránya 60%-os, tehát Ön a fizetésének több mint felét olyan emberek befizetései által kapja, akiket Ön az írásával lekicsinyel, megaláz és megsért.

"Nekünk, nemzetünkhöz kötődő felvidéki magyaroknak, mindennapos küzdelem, hogy az anyanyelven való tanulást népszerűsítsük: nem azért, mert elvakultak vagyunk, hanem mert érzelmi-értelmi szempontból minden magyar diák számára ez a legjobb választás." - áll a levélben. 

Az ügyről megkérdezett nagykaposi illetőségű, névtelenséget kérő forrásunk azt mondja, Fedičová kijelentései komoly felzúdulást váltottak ki a városban. 

Mivel a cikk szerzője többek között azt is sérelmezi, hogy a magyar kormány Felvidékre támogatást küld, a tiltakozó levél szerzői azt írják Gabriela Fedičovának címezve, 

„Büszke magyarként” legyen szíves azt sérelmezni, hogy a felvidéki magyar intézmények, illetve a magyarok (és szlovákok) által lakott déli régiók mostohagyermekei a mindenkori szlovák kormánynak. Hogy az általunk ugyanolyan mértékben befizetett közös teherviselés ellenére nem jut vissza arányos mértékű fejlesztési forrás régióinkba és intézményeinkbe.

Levelüket  tiltakozók azzal zárják, hogy felszólítják a cikk szerzőjét, amíg az közalkalmazotti státuszban van, illetve a helyi magyar gimnázium iskolatanácsának tagja, "hagyjon fel a nemzetiségi alapú feszültségkeltéssel" és 

Nagyobb tisztelettel viszonyuljon az Ung-vidéki, nagykaposi és egyben a felvidéki magyar polgárokhoz, közösségünk kiemelkedő személyiségeihez, és a jövőben tartózkodjék magyar közösségünk dehonesztálásától!

Igazuk van!

Az aláírók teljes listáját ITT találják.

Portálunk telefonon érte utol a helyi Csemadok alapszervezetének elnökét, Gabri Rudolfot, aki elmondta, a kezdeményezés ötletgazdája Bálint Annamária volt, a Lominous non-profit szervezet igazgatója. Gabri leszögezte, "volt, van és még lesz is sajnos számos hasonló írás és vélemény", de ez a mostani azért különösen felháborító, mert azt egy városi közalkalmazott jegyzi, egy városi rendőr. Az alapszervezet elnöke leszögezte, a helyi Csemadok a maga 400 fős aktív tagságával a város legerősebb civil szervezete, ő tehát a tagság nevében írta alá a tiltakozó levelet. 

Azért is támogattam a nyílt levél megszületését, mert az eredeti cikk alján ott áll, hogy ez egy sorozat első része csupán. (...) Véleményem szerint ez a cikk az egyre közelgő önkormányzati választások miatt íródott. Ez egy hosszú folyamat előszele csupán!
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!