2019. február 26., 11:05

Esztergomiak és párkányiak közösen emlékeztek a kommunizmus áldozataira

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja estéjén a Fidesz és a KDNP Esztergomi Szervezetei, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, a Limes Anavum Honismereti Társulás és az MKP Párkányi Szervezete együtt emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól Mindszenty József szobránál a Sötétkapu előtt.

kommunkegom-9-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

A tárogatójáték után Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője idézte az „átkos” sötét korát.

„Tudjuk, hogy már a tanácsköztársaság is megkövetelte a maga áldozatait, és a II. világháború után a kommunisták ismét átvették a hatalmat és földönfutóvá tették az embereket, szétverték a családokat, az egyházakat, a közösségeket.  Mindezt egy hamis ideológia nevében tették, ami aztán az 1980-as évek végére múlt ki csúfos gazdasági bukások közepette”.

Kifejtette, a magyar parlament azért döntött február 25-e emléknappá tételéről, mert a legnyíltabban 1947. február 25-én sértették meg egy parlamenti képviselő mentelmi jogát. Kovács Bélát a Független Kisgazdapárt főtitkárát a szovjet hatóságok letartóztatták, elhurcolták, igaztalan vádak alapján elítélték és évekig börtönben tartották.

Völner Pál államtitkár
Völner Pál államtitkár

„Esztergomban most Mindszenty József a mártír bíboros szobránál emlékezünk, akit a kommunista hatalom szintén Esztergomból hurcolt el, de itt van mellettünk a Sötétkapu is, ahol ´56-ban ugyanennek a kommunista hatalomnak a parancsára eldördült sortűzben haltak meg esztergomi áldozatok. Nem maradt a kommunista hatalom után csak egy pompáját vesztett város, és a mi feladatunk, hogy régi fényében újjáépítsük” – emelte ki az államtitkár.

A továbbiakban Völner Pál még elmondta, máig nem ismert pontosan az áldozatok száma, világméretben 100 millióra teszik ennek az ideológiának áldozatul esettek számát. De ezen felül is százmilliók váltak otthontalanná, tömegesen hurcolták az embereket a gulágokra, tönkretették a gazdákat, a gyárakat.

Bánhidy László Esztergom alpolgármestere elmondta, beszélni kell az ifjúságnak ezekről a dolgokról, mert nekik már csak valamiféle „gulyáskommunizmus” rémlik fel. Máig mérgezi napjainkat, mikor újra és újra kiderül néhány köztünk élőről az ügynök múlt.

„Az utóbbi időben rendkívül felháborító, amikor jelentéktelen politikai figurák dobálódznak a diktatúra fogalmával. Hát nekik fogalmuk sincs mi a diktatúra, emellett borzasztóan sértő ez azokra nézve, akik ezt végigélték”

– hangsúlyozta a megemlékezés végén az alpolgármester.   

Ezt követően a szervezetek koszorúkat helyeztek el Mindszenty József szobránál, az emlékezők pedig virággal és mécsesekkel borították a talapzatot.

kommunkegom-9-bokor-copy-.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék