Észak-Komáromnak is díszpolgára lesz Koltay Gábor rendező

Nagy Miskó Ildikó 2019. március 14., 20:16

A Komárom díszpolgára megtisztelő cím és az idei Pro Urbe-díjak odaítéléséről is döntött március 14-i ülésén a komáromi városi képviselő-testület. A díjátadásra a Komáromi Napok idején, április 26-án zajló ünnepi önkormányzati ülésen kerül majd sor.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Ez alkalommal a Pro Urbe-díjra 4 jelölés érkezett. Keszegh István nyugalmazott gimnáziumigazgatót utódja, Andruskó Imre képviselő, Michač Szilviát, a Víz utcai Tulipán Óvoda igazgatóját és több polgári társulás „motorját”, a Kárpátia Sport Polgári Társulás, a hajléktalanok helyzetének javításáért évek óta önzetlenül munkálkodó Kollár Zoltán magánvállalkozót Less Károly képviselő, a tavaly elhunyt Kiss Péntek József pedagógus-rendező-városatyát pedig (posztumusz) a 4K képviselői csoport jelölte e díjra.

Valamennyi jelöltre egyenként szavazott az ülésteremben jelenlevő 19 városi képviselő. Amikor azonban Less Károly értesült Keszegh István tanár úr megromlott egészségi állapotáról és kórházba kerüléséről, visszavonta jelölését. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a jótékonykodásáról és szerénységéről ismert Kollár Zoltán egyébként is csak akkor fogadta volna el a díjat, ha azt a rászoruló polgárok helyzetének javításáért vele együtt munkálkodó civilek és egyházi képviselők nevében vehette volna át.

A voksolás során a 3 megmaradt jelölt közül egyformán 19-19 szavazatot szerzett Keszegh István és Kiss Péntek József, Michač Szilviára pedig 6 szavazat érkezett. A Pro Urbe díjat az április 26-i ünnepi testületi ülésen a két legtöbb szavazatot kapó jelölt veheti majd át.

Ugyanott Komárom díszpolgárává válik Koltay Gábor színházi és filmrendező, Érdemes Művész (2015), aki egyebek mellett a Balázs Béla-díj (1985), a Magyar Örökség Díj (1995) és a Petőfi Sándor Sajtószabadság Díj (2000) birtokosa. Egyébként ő több éve Dél-Komárom Díszpolgára, s gyakran dolgozik a Duna mindkét oldalán, például együttműködik a túlparti Magyarock Dalszínházzal. Továbbá Egy város, két ország címmel négyrészes dokumentumfilmet forgat(ott) Komárom történetéről. A legutóbbi remekműveinek egyike, a Trianon rockopera is erősíti a magyarság összetartozását, nemzettudatát. Újabb díszpolgári címe adományozását a komáromi önkormányzat egyhangúlag megszavazta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS