Esterházy nevét szeretné felvenni az alsóbodoki szakközépiskola

hirek.sk 2011. december 23., 14:21
ALSÓBODOK (DOLNÉ OBDOKOVCE). A 2011/ 2012-es tanévben az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola önálló működésének jubileumát ünnepli. Csalódásokról, sikerekről és jövőbeli tervekről kérdeztük az iskola alapítóját és fenntartóját, Paulisz Boldizsárt.

Az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola 2000-ben nyitotta meg kapuit, bár ekkor még nem működött önálló oktatási intézményként. Azzá csak a 2001/2002-es tanévtől minősítették. Az iskola tanárai jelenleg 72 diákot oktathatnak.

Paulisz Boldizsár a Hirek.sk-nak elmondta, az oktatást 18 gyerekkel kezdték, ebből 15-nek eredetileg szlovák tannyelvű iskolába volt beadva a jelentkezési lapja. Miután a hatóságok nehezen megszerzett engedélyével megnyithatták az iskolát, ezeket a gyerekeket sikerült "megmenteniük a magyarság" számára. Azóta is azt szeretnék elérni, hogy a magyar anyanyelvű zoboralji gyerekeket ne a nyitrai szlovák iskolákba írassák, hanem őrizzék meg őket a magyar nemzet számára. Az elsődleges cél így természetesen a diáklétszám növelése.

Ennek érdekében az utóbbi hetekben nyakukba vették az országot Hajtman Béla igazgatóval és néhány ügyes tanulóval, hogy bemutathassák Zoboralja egyetlen középfokú oktatási intézményét a magyar tanítási nyelvű alapiskolák kilencedikeseinek. Körútjuk még a határon túlra is kiterjedt, tatabányai iskolákban is jártak. Nem titok, hogy Alsóbodokon jelenleg is tanulnak tatabányai diákok.

Paulisz Boldizsár és az iskoláért küzdők útjába azonban rengeteg akadályt gördítettek az elmúlt években. Elszomorodva jegyzi meg portálunknak, hogy falun belül is gondjuk van. Amíg más hatóságok segíteni próbálják az oktatási intézmény működését, addig éppen az alsóbodoki községi hivatal nem mutat lelkesedést az iskola iránt. Problémának tartja azt is, hogy egyre kevesebb a gyerek.

Az alapító elárulta, az iskola szeretné felvenni Esterházy János nevét. Erre az engedélyt a gróf lánya, Esterházy- Malfatti Alice már megadta. Az iskola azonban hiába szerezte meg a potenciális névadó hozzátartozójának a támogatását, a hatóságok valószínűleg elutasítják a kérelmet. A kerületi iskolaügyi hivataltól ugyanis már érkezett egy negatív hangvételű levél a kéréssel összefüggésben. A harcot azonban nem adják fel, csendesen keresik a megoldást annak érdekében, hogy Esterházy János nevét felvehesse az oktatási intézmény.

Az iskola tíz éves fennállásának jubileumi ünnepségét szintén Esterházy alakja köré építik fel. Paulisz Boldizsár úgy fogalmazott, „minél több magyart kell megmenteni közösségünk számára, el kell érni, hogy magyar szülők ne szlovák iskolába adják gyermekeiket".  

0 HOZZÁSZÓLÁS