Esterházy Jánosra emlékeztek Kassán

Fábián Gergő 2019. március 10., 14:04

Megemlékezést tartottak Kassán a mártírhalált halt gróf Esterházy János tiszteletére, valamint megkoszorúzták a Csáky-Dessewffy palota udvarán elhelyezett mellszobrát.

Fotó: Fábián Gergő

Gris Emese Diána, Magyarország kassai főkonzulátusának konzulja úgy fogalmazott, Esterházy fénylő jel volt Kelet-Közép-Európa számára nagyon sötét időkben, és valódi fényként jelenik meg a mai, elgyötört világban is. 

Fotó: Fábián Gergő

Megmutatta, hogy

az elkötelezett, szilárd hit segít végigmenni az igaz úton, tartást ad erőt és ahhoz, hogy eredményesen küzdjünk megmaradásunkért, a magyarság céljainak megvalósulásáért.

Fotó: Fábián Gergő

„Esterházy János helytállása, embersége emlékőrzésre szólít mindannyiunkat! Kívánom, hogy ebben a küzdelemben példája, iránymutatása ösztönözzön és erősítsen mindnyájunkat!” – mondta.

Fotó: Fábián Gergő

Pásztor Zoltán püspöki helynök, mielőtt imát mondott, rámutatott, hasonlóságot lát az épp 400 évvel ezelőtt vértanúhalált halt kassai vértanúk és Esterházy János népeket összekötő szerepe között. „A magyar Pongrácz István, a lengyel Grodecz Menyhért és a horvát Kőrösi Márk ugyanúgy összekötöttek három nemzetet, mint ahogy Esterházy egymaga a magyarokat, a lengyeleket és a szlovákokat” – mondta.

Fotó: Fábián Gergő

Palenčár-Csáji Ildikó, a Kassai Polgári Klub elnöke tolmácsolta az egybegyűlteknek Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatójának meghívását a kommunizmus vértanúja, Isten szolgája, Esterházy János boldoggá avatási perének első nyilvános ülésére, amelyre

2019. március 25-én kerül sor Krakkóban, a krakkói érseki kápolnában,

illetve az ezt megelőző szentmisére, amelyet az Assisi Szent Ferenc-bazilikában mutatnak be a gróf boldoggá avatásáért és a közép-európai nemzetek megbékélésért. Az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület autóbuszt indít az eseményre. További információt kérni és február 20-ig jelentkezni az címen lehet.

Fotó: Fábián Gergő

A megemlékezés a Szózat eléneklésével és gróf Esterházy János mellszobrának megkoszorúzásával zárult.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

Az eseményről bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS