2019. november 26., 08:54

A vértanúság üzenete: Esterházy-emléknap Dunaszerdahelyen

Emléknap keretén belül hajtott fejet felvidéki mártírunk, Esterházy János öröksége előtt Dunaszerdahelyen a Pázmaneum Társulás.

esterházy jános megemlékezés
Fotó: Pázmaneum FB

A számos résztvevő között olyan illusztris vendég is tiszteletét tette, mint Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója.

Délután egy emlékfát ültettek a Vermes-villa kertjében, egy gyertyánt, amelyet a mártírpolitikus emlékére ajándékoznak a városnak.

Ezt követően megkoszorúzták a város Fő utcáján található domborművet, majd ünnepi szentmisére került sor Dunaszerdahely katolikus templomában.

A prédikációban Galgóczi Rudolf, légi esperes a vértanúság és a tanúságtétel jelentőségét hangsúlyozta Alexandriai Szent Katalin és Esterházy János példáján keresztül a vértanúság és a tanúságtétel jelentőségét hangsúlyozta.

A szentmise után a résztvevők átvonultak a Vermes-villába, hogy együtt nézzék meg az Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János c. filmet. Ahogy a rendezőktől megtudtuk, megközelítőleg a századik vetítésen van túl az alkotás.

Zárásként Kozma Imre szerzetes szólt az egybegyűltekhez.

Elmondta, sokat jár a világban és látja, bajban van Európa, végveszélyben vagyunk. Ebben a korban Esterházy János üzenetét nemcsak a magyar nemzet, hanem a kontinens elé kell állítani, nem ülhetünk a kényelmes székünkben otthon.

Szeretni csak az tud, aki áldozatot hoz. Esterházy János az életét adta, mert szeretett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.