Esterházy-domborművel gazdagodik Révkomárom

hirek.sk 2011. november 11., 10:09
RÉVKOMÁROM. November 17-én, a szabadságért és demokráciáért folytatott harc napján Révkomárom újabb kiemelkedő magyar hős, Esterházy János gróf emlékművével gazdagodik. Délután három órakor a belvárosi Saga kávézónál tartandó dombormű-avató ünnepségre több jeles közéleti személyiséget várnak.

A mártírhalált halt politikus példa értékű helytállása és munkássága előtt domborművel tiszteleg az Egy Jobb Komáromi Polgári Társulás, amelyet leginkább a kétnyelvűségért tett lépéseiről ismernek országszerte.

Boldoghy Olivér, Knirs Imre, Less Károly és társaik eredetileg jövő márciusra tervezték Nagy János Szervátiusz-díjas szobrászművész alkotásának leleplezését, de a politikussal kapcsolatos hazai negatív - Ivan Gašparoviè köztársasági elnök lefasisztázta- és külföldi pozitív  - az ADL amerikai zsidó szervezet kitüntette- történések hatására négy hónappal előbbre hozták az esemény időpontját.

A révkomáromiak emlékeznek, hogy a „hatalom“ hogyan nehezítette meg a Trianon-oszlop felállítását. Ezért a civil szervezet erre is felkészült: Nagy János alkotása a Nádor utca 14. szám alatti magánterületen, azaz a Saga kávézó falán kap helyet, ahonnan idővel talán méltóbb közterülete lesz áthelyezhető.

Az Esterházy-dombormű leleplezésén és megszentelésén várhatóan részt vesz Rév- és Dél-Komárom, valamint a történelmi egyházak több képviselője, Balogh Csaba magyar nagykövet, Berényi József, az MKP elnöke, Duray Miklós politikus-író, és természetesen az Esterházy-díjjal és az MK Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntetett Nagy János szobrászművész. Közreműködik Dráfi Mátyás Jászai-díjas, Érdemes Művész.

„A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt!“ – Esterházynak ezzel a gondolatával zárul az ünnepség meghívója. A szervezők a mártírpolitikus életművéhez méltó békés, semmiképpen nem feszültségkeltő ünnepséget szeretnének, amelyre – államünnep lévén – nagyon sok érdeklődőt várnak.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS