2021. június 23., 10:29

ÉS?! A „romkultúrház“ belül már kész...

Befejeződött a Komárom-Örsújfalun található „romkultúrház“ belső felújítása. Ezért az épület korszerűsítését szívügyének tartó ÉS?! Polgári Társulás június 22-ére közös esti terepszemlére és örvendezésre hívta a helyi kulturális központ támogatóit. A részletekről Várady Kornélia, a társulás elnöke tájékoztatta a Ma7.sk-t.

 

A Belatti Kft. közel 30 ezer eurós adományaként készült el a tetőszerkezet.
Médialapozó
Fotó: ÉS?! Polgári Társulás
A Belatti Kft. közel 30 ezer eurós adományaként készült el a tetőszerkezet.

„Társulásunk Komárom várostól 25 évre bérbe kapta a romkultúrházként emlegetett épületet, amely közel 120 éves múlttal rendelkezik. Annak felújítási munkálatai 2019 szeptemberében, az engedélyezési eljárás után kezdődtek. A napokban pedig végre használható állapotba került a székhelyünk. A szeptemberi sajtótájékoztatónk óta befejeződött az épület valamennyi termének gipszkartonozása, kifestése, valamint sor került a nagyterem festetésére és villanyhálózatának bővítésére, illetve a szükséges villanyszerelési munkák elvégzésére, továbbá az illemhelyek és egy zuhanyzó kialakítására, a nyílászárók cseréjére és a talaj újraburkolására minden helyiségben“ – részletezte az elvégzett munkálatokat.

Hozzátette: elkészültek a nagyméretű beépített szekrények is, de az eddigi támogatásokból, adományokból nem telt a külső burkolásra, valamint a tervezett mobil vagy másféle pódium vásárlására.

Gipszkartonozás és falfestés után a nagyterem
Kép forrása: ÉS?! Polgári Társulás
Gipszkartonozás és falfestés után a nagyterem
Szét kellett szedni a régi pódiumot, s közben kiderült, hogy lyukas a mögötte levő fal. Ezért e falrész korábban nem tervezett felhúzását is be kellett iktatni. Mivel eddig nem jutott pénz a külső burkolásra, újabb pályázati támogatásokért folyamodtunk. Azok pozitív elbírálásától függ az épület küllemének korszerűsítése, amit majd kisebb szépítések is követnek. Újabb támogatás elnyerése esetén a külső burkolás még idén megvalósulhat, egyébként jóval tovább tarthat“

– magyarázta.

Egyelőre színpad nélkül fognak tevékenykedni. Az újranyitás alkalmából kedd estére a 80 fős befogadóképességű kultúrházba hívták az eddigi 170 támogatóik mintegy felét, akiknek a köszönő szavainkon kívül megvendégelésben, terepszemlében és rövid verses-táncos kultúrműsorban is részük volt.

„Akik a járványügyi előírások miatt ma nem lehettek jelen, azoknak köszönőlevelet küldünk, s bármikor szívesen látjuk őket egy mustrán. Július 2-3-án, egy év kihagyás után pedig megrendezzük a IX. Ekhós-szekér Fesztiválunkat, amelyen a csoportok nem díjakért, hanem a közönség és önmaguk szórakoztatásáért lépnek a világot jelentő deszkákra“

– tudtuk meg a továbbiakban

A társulás elnöke azt is elárulta, hogy a keddi közös örömködést a teljeskörű felújítás befejezése után nagyszabású avatóünnepség követi, amelyen az egyik fő támogatójuknak számító Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselői is jelen lesznek.

Minden helyiségben újraburkolták a talajt.
Kép forrása: ÉS?! Polgári Társulás
Minden helyiségben újraburkolták a talajt

Arról is beszámolt, hogy eddig melyik jelentősebb támogatójuktól mennyi pénzt kaptak: „A Nemzetpolitikai Államtitkárság 9 millió forinttal, vagyis közel 26, Komárom város pedig 23 ezer euróval támogatta a felújítást. Továbbá a Belatti Kft. közel 30 ezer eurós adományaként készült el a tetőszerkezet, miután ajándékozási szerződést kötöttünk Komárom Városával, hogy a tetőzet a város vagyonát képezi. A 2019. februrár 13-án megnyitott transzparens számlánkon több mint 9 ezer euró jött össze, javarészt az Adj egy ötöst, ÉS?! mi befejezzük szlogennel fémjelzett kampányunk során. Társulásunk tagjai pedig hozzávetőleg 8 ezer eurójukat áldozták e célra, amit a fellépéseinkért kaptunk. Eddig minderre több mint 60 ezer eurót költöttünk, és legalább további 15 ezer euróra van szükségünk, ezért a jó szándékú emberek pénzadományait ezentúl is az SK72 0900 0000 0051 5443 2431 számlaszámon fogadjuk. Ezenkívül átlagosan tizenketten, a kijárási tilalom időszakának kivételével szinte minden szombaton ingyenes önkéntes munkát is végeztünk”.

A céljuk egy olyan többfunkciós közösségi házban tovább folytatni a sok évvel ezelőtt elkezdett tevékenységeiket, amely felújított tereiben otthont ad majd kulturális programoknak, próbafolyamatoknak, s játszóhelyként is szolgál az ÉS?! Színház, illetve más kamara jellegű színházi kezdeményezések számára. De ahogy eddig, úgy ezt követően is közösségi térként fog működni, lehetőséget adva családi rendezvények és egyéb kezdeményezések megvalósítására is. Mindehhez megfelelően felszerelt konyhával és konyhai eszközökkel is rendelkeznek. És remélhetőleg mielőbb új köntöst ölt a sok szép közös élményről tanúskodó épület...

 A nagyméretű beépített szekrények is elkészültek.
Kép forrása: ÉS?! Polgári Társulás
A nagyméretű beépített szekrények is elkészültek
Beltéri illemhelyekkel és zuhanyozóval is gazdagodott az építmény.
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék