2023. február 13., 12:59
Frissítve: 2023. feb. 13. 14:04

Érvénytelen az önkormányzati választás Alsószemeréden

Érvénytelennek nyilvánították a Lévai járásban elterülő Alsőszemeréden az őszi önkormányzati választás eredményét.

önkormányzati választás
Fotó: ma7.sk

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) úgy ítélte meg, hogy több hibát is elkövettek a választás során:

egy másik személy kezdeményezte, hogy a szavazásnál olyan választópolgároknak segítsen, akiknél erre nem volt jogosultsága.

A panaszt a Szövetség nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a választási helyiségbe egy nő kíserétben érkeztek választók, akiknek segítséget nyújtott a szavazólapok kiválasztásánál.

Azt mondta, egészségi problémáik miatt segített az embereknek, illetve olyanoknak, akiknek gondot okoz az olvasás vagy az írás.
A bíróság indoklásában az olvasható, hogy a járási választási bizottság (OVK) már korábban megfogalmazta a gyanúját, hogy ez az eljárás befolyásolhatta a választás menetét és hatással lehetett a szavazópolgárok döntésére.

Erre utal az a tény is, hogy ugyanaz a nő asszisztált 109 választópolgár szavazása során

– fogalmazott az NSS.

A bíróság emlékeztetett,

a választási bizottság jegyzőkönyvében az szerepel, hogy a segítséggel szavazó választópolgárok mindegyike aláírásával igazolta, hogy átvette a szavazólapokat.

Egyikük sem tett az aláírás helyére keresztet, ami arra utal, hogy az említett választópolgár önállóan is kitölthette a szavazólapot. A helyi választási bizottság elnöke nem tudta megmondani, hogy 109 választópolgár miért asszisztens segítségével voksolt. Azzal érvelt, hogy Alsószemeréd roma származású lakosai többedmagukkal érkeztek a szavazóhelyiségbe, hangoskodtak, és zavarták a választást. Amikor a bizottság tagjai megkérdezték, hogy miért nem tartatta be a választás szigorú szabályait, azt válaszolta, aggódott a biztonságáért

- áll az NSS indoklásában.

Az októberi önkormányzati választás győztese 140 szavazattal Milan Rafael, a Hlas-SD jelöltje lett. Az NSS azonban alkotmányellenesnek ítélte a választást, és érvénytelennek nyilvánította a képviselő-testület és a polgármester megválasztását.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.