2020. április 28., 16:19

Értékes műtárgyakat mutat be videósorozatában a Szenci Városi Múzeum

A jelenlegi járványidőszakban, amikor számos intézmény mellett a Szenci Városi Múzeum is zárva tart, az intézmény munkatársai úgy döntöttek, hogy egy videósorozat keretében mutatják be a tárlat legérdekesebb műtárgyait.

Fotó: Szenci Városi Múzeum
A 19. századból származó kétoldalas olajfestmény egyik oldalán Szűz Mária a gyermek Jézussal elevenül meg.

A Szenci Városi Múzeum egy videósorozat keretében néhány érdekes műtárgyat és válogatott tárgycsoportot vesz górcső alá. A múzeum munkatársai ilyen módon szeretnének betekintést nyújthatunk a szenci múzeum háttér- és kutatómunkájába.

Az első közzétett videóban Strešňák Gábor történész és levéltáros mutat be egy 19. századból származó kétoldalas olajfestményt, amely 2012-ben került a szenci múzeum gyűjteményébe.

A műtárgy érdekessége, hogy egyazon vászon mindkét oldalán egy-egy különböző festményt látható: a Szentháromság, illetve Szűz Mária ábrázolása a gyermek Jézussal (mérete 47x63 cm).

Az olajfestmény eredetileg egy templomi zászló középképét alkotta, amelyet egykor keresztutak alkalmával használtak. 1981-ig, a szenci Szent Miklós plébániatemplom kiégéséig, annak belső terét gazdagította.

Az eseményt követően a zászlót kiselejtezték, és 2012-ig magántulajdonban volt. Ezután a szenci múzeum gyűjteményébe került. A meglehetősen sérült festményt 2013 és 2016 között két fázisban restaurálták.

A Szenci Városi Múzeum 2010-ben nyílt meg a látogatók előtt. Gyűjteményük azóta elérte a másfél ezres számot.

Megosztás
Címkék