2023. március 7., 20:00

Értékek, slágerek, jelen és jövő a Kassai Figyelőben

Márai Sándor Régi Kassa, álom című kötetének fotójával a címlapján és a szokásos gazdag tartalommal megjelent a Kassai Figyelő márciusi száma.

Kassai Figyelő  - 2023. március

Mű és érték című vezércikkében Mihályi Molnár László arról ír, hogy a műalkotás – képzőművészeti, irodalmi, vagy zenei – is lehet olyan, mint a templom, érezhető benne az isteni jelenlét.

Tovább lapozva a kassai Csemadok-rendezvényekről olvashatunk, többek közt a magyar bálról is.

A Kassai Magyar Kultúra és Történelem Napjáról is tudósít a Figyelő, amit még Kolár Péter álmodott meg, és 2013 óta minden évben február 15-én ünnepelik. Hogy miért éppen akkor, az is kiderül a cikkből.

Tudták, hogy a sportnyelv az egyik legdinamikusabban fejlődő szaknyelv? Erről hallgathattak egy érdekes előadást az érdeklődők a kassai MaJel Rovás Központban.

Ugyanitt Soha többé! címmel a kassai székhelyű DÁLESZ (a Deportálások Áldozatainak és Leszármazottainak Szövetsége) rendezett közös kiállítást a MaJellel.

Az I. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál egyes kategóriának győzteseit is megismerhetjük a lapból, de a Szepsiben megrendezett XIII. Felvidéki Népviseletes Bálról is olvashatunk, ahol Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott beszédet.

Képes beszámolót találunk a Figyelőben Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet Kassán tett látogatásáról.

Lila akácok, Helló baby, Honvédbanda szól a Stefánián, Teve van egypupú… Ki ne ismerné ezeket az örökzöld slágereket. De vajon az tudják-e, ki volt a szerzőjük? Kiderül a lapból.

Terítékre kerül még a Család nélkül nincs orvosság, avagy bohózat a tornai Vár-Lak színjátszó csoport előadásában is.

Az egyre nagyobb problémát jelentő űrszemét a témája annak a beszélgetésnek, amit a lap felelős szerkesztője, Gaboda László készített a királyhelmeci Tamáš Ádámmal, a Kassai Műszaki Egyetem hackatoncsapatának egyik tagjával.

Rómában készül hivatására Dévald Dániel, királyhelmeci alszerpap, aki ugyanazon az egyetemen tanul, mint Szent II. János Pál pápa és I. Bertalan pártriárka. A vele készült interjúban arról mesél, hogy került az olasz fővárosba, milyen tanulmányokat folytat, de arról is szót ejt, hogy bizony már vágyakozik vissza az ő kis Bodrogközébe.

A Kassai Napló 1923-as márciusi cikkeibe is betekintést nyerhetünk, ami igazán érdekes olvasmány lehet a múlt kedvelői számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.