2021. szeptember 12., 19:20

Érsekkéty – Háromszoros jubileumi rendezvényen ünnepeltek

A Csemadok Érsekkétyi Alapszervezete – az önkormányzattal és a Kiskertészek helyi szervezetével karöltve – immár ötödik alkalommal rendezte meg a Nyisd ki Rózsám, nyisd ki, csikorgó kapudat… elnevezésű hagyományos napját. A Nyitra megye által támogatott programsorozatra az öt esztendeje megnyitott helyi tájházban került sor.

Nyisd ki Rózsám...
Médialapozó
Fotó: Kurdi Tamás

A rendezvény szüreti felvonulással vette kezdetét, amelyhez a muzsikát Torma Róbert prímás és harmonikán játszó társa biztosította. Kiváló hangulatot teremtettek; zenei kíséretükre a kocsikon ülő kétyi asszonyok hamar dalra fakadtak. A felvonulás két állomáson tartott egy kis szünetet, hogy a fiatal tehetségek néptánctudásukról tehessenek tanúbizonyságot.

A Csemadok Érsekkétyi Alapszervezetének krónikáját lapozva egy jegyzőkönyv akadt a kezembe, amin az állt, hogy 1951. augusztus 26-án 15 órakor a mozi helyiségében megalakult az alapszervezet. Népes kis csapat gyűlt össze, akik közül Horváth Józsefet választották meg elnöknek; az alelnök Bernáth Hermina, a titkár Czigler János, a pénztárnok Tankó Vilmos, az ellenőr Gubík Jenő és idős Pásztor István lett. Akkor még ezek az emberek nem is sejtették, hogy hetven év elteltével a nevük valahol fel lesz olvasva”

– idézte fel köszöntőjében az alapszervezet elnök asszonya, Molnár Tímea, aki büszke arra, hogy a korábbi elnökök, így Bernáth Gyula, Szalma Lajos, Sinka Kálmán, Bohák Ernő, Lakatos Lajos és Bohák Csaba munkáját folytathatja.

Elődeim is azt tanították, hogy egy szervezet csak akkor működhet jól, ha van egy jó csapat mögötte. Kezünkben van az a bizonyos jelképes láng, amit féltve őrzünk; vigyázunk, hogy ki ne aludjon, s hogy tovább tudjuk adni”

– tette hozzá.

Műsort adott az éppen 45 éves Pacsirta Éneklőcsoport, amelyet 1976 őszén tizennyolc lelkes asszony alapított. Kezdetben a népdalokkal csak egymást szórakoztatták, 1977 tavaszán – akkor még Menyecskekórus néven – a község lakosainak is bemutatták repertoárjukat. Idővel férfiak is csatlakoztak hozzájuk, s a nevük Pacsirta Éneklőcsoportra változott.

A mi Pacsirtáink az elmúlt évek alatt számos díjban, kitüntetésben részesültek. Mindent megtesznek azért, hogy a magyar nép egyik kincse, a népdal ne vesszen ki. Szabadidejüket nem sajnálva Kéty és környékét bejárva, külföldi fellépéseket vállalva mutatják be a nagyszüleink hagyatékát, a népdalokat és a helyi viseletet”

– hangzott Molnár Tímea méltatása.

A fellépők közül nem hiányozhatott a Bohák-lányok alkotta helyi népdaléneklő csoport, a Mirtusz, s természetesen felléptek az Egyházi Alapiskola és Óvoda tanulói is, de a délután folyamán kerítettek sort a tavasszal meghirdetett fotópályázat eredményeinek publikálására is. A győztes Németh Enikő fotóján kívül Szaller Gábor és Molnár Vivien fényképeit is díjazták.

A most is kitűnő Écsi Gyöngyi meséivel bűvölte el a fiatalabbakat, majd a gasztronómiáé és a kézműveskedésé volt a főszerep. A töltött káposzta, vagy ahogyan ők hívják, galuska elkészítését az Érsekkéty magyarországi testvértelepüléséről, a Tolna megyei Kétyről érkező vendégek mutatták be, a kamrában pedig Bohák Valéria a pokrócszövés fortélyaiba engedett bepillantást, s hogy a férfiak se unatkozzanak, Vorák Attila vezetésével borkóstoló zajlott a pajtában.

Az este folyamán az Ipolyságról érkező Kiss Zenészek, majd a Komáromi Jókai Színház színművésze, Bernáth Tamás – Szvrcsek Anitával kiegészülve – szórakoztatták a szép számban megjelenteket. A mulatság DJ Szallernek köszönhetően az éjszakába nyúlóan folytatódott.

Nyisd ki Rózsám...
+3 kép a galériában
Megosztás