2021. április 15., 13:17

Épületfelújításról és újranyitási előkészületekről Gál Tamással, a Komáromi Jókai Színház igazgatójával

Nyitra megye anyagi támogatásából, javában folynak a Komáromi Jókai Színház épületének felújítási munkálatai. Eközben a jelenleg karanténban levő színtársulat öt bemutatásra kész produkcióval a tarsolyában várja az újranyitást, hogy a sokak által régóta hiányolt művészi élményekkel gazdagíthassa közönségét.

Fotó: Komáromi Jókai Színház
A színházépület északi oldalán kezdődtek a felújítási munkálatok.
Miközben társulatunk egyik színművészének Covid-19 fertőzése miatt két héten át online fogjuk próbálni Pirandello Hat szerep szerzőt keres című darabját, a fenntartónk, Nyitra megye hozzávetőleg 700 ezer eurós támogatásából folytatódik az épületünk nyílászáróinak cseréje. A kívülről fehér márványlapokkal borított, speciális szerkezetű építmény esetében a másutt megszokottnál bonyolultabb munkálatokat végeznek. A megye intézte a közbeszerzést és jelölte ki a kivitelező céget.”

„A házi karanténunk idején kaptam egy videó-felvételt a folyamatról, s örömmel nyugtáztam, hogy a székhelyünk északi oldalán már gyors ütemben végzik az ablakcserét“ – mondta el a Ma7-nek Gál Tamás színidirektor, Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész.

Épület-felújításról és újranyitási előkészületekről Gál Tamással, a Komáromi Jókai Színház igazgatójával
Fotó:  Komáromi Jókai Színház
Gál Tamás direktor számára bőven akad megoldásra váró feladat...

Azt is elárulta, hogy ugyancsak idén, további 60 ezer eurós megyei pénzből majd korszerűsítik a műhelyüket is, amit igazgatóként úgy örökölt meg, hogy azt korábban nem kollaudálták.

„Kicseréltethetjük a műhely vezetékeit és kijavíttatjuk a beázó tetőzetét. Azt remélve köszönjük a magyar megyei képviselőknek, hogy sikerült kiharcolniuk e támogatásokat, hogy a jövőben további pénzekből folytatódhat az 1987-ben emelt épületünk korszerűsítése” – tette hozzá az elmondottakhoz.

Majd a reperoárbővítésükről beszélt, hiszen a koronavírus-járvány miatt huzamos ideje bezárt épületben sem tétlenkedtek.

„Már korábban befejeztük Szigeti József A vén bakancsos és a fia, a huszár című, Eperjes Károly által rendezett zenés népszínművének a próbáit. A stúdiódarabok közül ugyancsak elkészült a Csendes ház című produkciónk – Garajszki Margit dramaturgunk rendezésében és Nádas Péter Temetés című kamaradarabja, Bárdos Judit és Culka Ottó szereplésével. Továbbá felújítottuk Spiró György Prah című nagysikerű komédiáját, Molnár Xénia és Mokos Attila szereplésével. Holnaptól pedig folynak az említett Pirandello-darab online próbái. Régebbi előadásokat is repertoáron tartunk, várva az újranyitást“ – ismertette a művészi munkájuk részleteit.

Épület-felújításról és újranyitási előkészületekről Gál Tamással, a Komáromi Jókai Színház igazgatójával
Fotó:  Komáromi Jókai Színház
Folyamatban van a nyílászárók cseréje a színházépületben

További jó hírnek számít az, hogy a szlovák oktatási tárcától elnyert anyagi támogatással hiánypótló oktatási segédanyagot készítettek az alap- és középiskolások részére.

„A szlovák oktatási minisztérium támogatásával 20 költő életművét dolgoztuk fel, s készítettünk többórás rendhagyó oktatási segédanyagot az alap- és középiskolák számára. Elsősorban jeles magyar költőket válogattunk be az összeállításunkba, például Ady Endrét, Arany Jánost, Petőfi Sándort, Babits Mihályt, Pilinszky Jánost, Csokonai Vitéz Mihályt, ám abban pár felvidéki kortárs költő is helyet kapott“ – tudatta olvasóinkkal.

Bár a színház a pandémia miatt jelentős bevétel-kiesés ellenére sem kényszerült a létét fenyegető anyagi megszorításokra, a még nívósabb munkához, további hazai művészek foglalkoztatásához a jelenlegi költségvetésének duplájára lenne szüksége.

A megye, valamint a magyar kormány és a Kultminor támogatásának köszönhető, hogy jó gazdálkodással e nehéz időkben is talpon tudtunk maradni. Megjegyzem azonban azt, hogy az intézményünk ideális évi költségvetése a jelenleginek közel a duplája lenne.”

Évi 1,5 millió eurót kapunk a megyei költségvetésből, ami kevesebb a magyarországi vidéki színházak költségvetésénél. Eközben mi nemcsak regionális színházként működünk, hanem a szintén alulfinanszírozott Kassai Thália Színházzal együtt az egész felvidéki magyarságot szolgáljuk. Mi továbbra is egyek vagyunk, hiszen a kassai színtársulat egykor a komáromiból vált ki. A járványhelyzet enyhülése után el szeretnénk érni, hogy nagyobb átjárás legyen a két intézmény között, több koprodukciós előadásunk szülessen, és gyakrabban lássuk vendégül egymás színművészeit. E tervünk megvalósításához is azonban nagyobb támogatottságra lenne szükségünk“ – magyarázta a továbbiakban Gál Tamás.

Épület-felújításról és újranyitási előkészületekről Gál Tamással, a Komáromi Jókai Színház igazgatójával
Fotó:  Komáromi Jókai Színház
Gál Tamás nehéz időszakban látja el az igazgatói feladatkört, de bízik a mielőbbi újranyitásban

Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy megyei fenntartású intézményként működnek, a bel- és külföldi szerepléseikkel az ország, a felvidéki magyarság és Komárom régi jó hírnevét is öregbítik, s a kulturális tárca, valamint városvezetés támogatását is indokoltnak tartanák.

Nagyon jó kapcsolatban vagyunk Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével. A járvány idején nem is akarom őt a saját gondjainkkal terhelni, de a későbbiekben a hathatósabb támogatásáért fogok folyamodni. Ugyanezt a kulturális minisztériumtól is elvárnánk, hiszen kivételes helyzetben vagyunk, s nem csak a regionális színházakra jellemző feladatkört látjuk el...“

– zárta tájékoztatását a komáromi színidirektor.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!