2021. december 15., 16:01

Enyhült a járványhelyzet a Komáromi járásban, amelyet az omikron eddig elkerült

Jelenleg 67,2%-os a kockázatos csoportba tartozó, 50 évnél idősebb polgárok átoltottsága a Komáromi járásban. Ennek is köszönhető, hogy ha összevetjük az 50. naptári hét adatait az előző hetekével, megállapítható, a járványügyi helyzet mérsékelt javulása tapasztalható.

Némileg enyhült a járványhelyzet a Komáromi járásban, amelyet az omikron eddig elkerült
A Komáromi TKH - RÚVZ is a kórház területén található.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

"December 15-én összesen 924 aktív Covid-19-esetet tartunk nyilván. A pozitivitás 502 nőnél és 422 férfinél derült ki, akiknek az életkora 1-90 év között van. A helyi kórházban 27 koronavírus-fertőzéses pácienst kezelnek, közülük 4 személyt kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. Hivatalunknak arról nincs tudomása, hogy e betegek közül előzőleg hányan voltak beoltva Covid-19 elleni vakcinával" – tájékoztatta a Ma7-et Helena Uríčková, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) igazgatóhelyettese.

Némileg enyhült a járványhelyzet a Komáromi járásban, amelyet az omikron eddig elkerült
Jobbról a regisztráltak, balról a nem regisztráltak várakoznak az oltásra a komáromi oltóközpontnál.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kérdéseink nyomán azt is elmondta, hogy a 924 pozitív eset közül 772-re PCR-, 152-re pedig antigénes tesztelés során derült fény. "A delta-vírusvariáns továbbra is a pozitív minták 100 százalékában kimutatható, de az új omikron-variáns jelenléte járásunkban még nem igazolódott be" – tette hozzá.

A járványügyi szakembertől megtudtuk, hogy a fertőzés ez idő tájt is leginkább a családokon belüli intenzív kapcsolattartás során terjed, míg kisebb mértékben a munkahelyeken, s ez utóbbi volt jellemző a távoktatásra való áttérés előtt az oktatási intézményekre is. "A fertőzés-átvitel az olyan szokványos szociális interakciók, mint az üzletben, autóbuszban, liftben töltött együttlét, nálunk nem igazolódott be. Leszögezhető, hogy a járványügyi helyzet a 48. naptári héttől számítva mérsékelten javult a Komáromi járásban" – árulta el.

Némileg enyhült a járványhelyzet a Komáromi járásban, amelyet az omikron eddig elkerült
A leghatékonyabb megelőzési mód a vakcináció - íme, a komáromi oltóközpont nyitva tartása!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azután a nevelési-oktatási intézményekre vonatkozó karantén-intézkedésekről és a szociális intézményekben tapasztalt helyzetről számolt be: „A távoktatás elrendelése előtt 20 járásbeli alapiskola 56, 7 középiskola 12, valamint 5 óvoda 5 osztálya volt karanténban. Örvendetes, hogy az időszerű járványhullám idején az idősotthonokban még nem észleltük a pandémia terjedését. Vélhetően azért, mert azok többségében már a dolgozók és a lakók is kérték, és megkapták a 3. oltásadagot."

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hivatalnak az utóbbi hetekben a járványügyi előírások, intézkedések megszegése miatt hány esetben kellett pénzbírságot kiszabnia. Az interjúalanyunk válasza szerint az utóbbi hónapban egyáltalán nem kellett bírságolniuk, ami arra utal, hogy a különféle szolgáltatások, áruházak, boltok tulajdonosai már felelősségteljesebb magatartást tanúsítanak, jobban betartják a vonatkozó rendelkezéseket.

Némileg enyhült a járványhelyzet a Komáromi járásban, amelyet az omikron eddig elkerült
Érdemes lenne betartani a várakozók közti védőtávolságot...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül a tesztelések iránti érdeklődés kapcsán megtudtuk: a PCR tesztelés iránt mérsékelten csökkent a lakosság érdeklődése, ezért a komáromi mintavételi pontok kihasználtsága jelenleg csak 50 százalék körüli. Megjegyezte azonban, hogy a nagy érdeklődés miatt az előző 3 héten ez a kapacitás 50 százalékkal nagyobb volt, s folyamatosan hétről hétre csökkent. Jelenleg 67,2 százalékos a kockázatos csoportba tartozó 50 évnél idősebb polgárok átoltottsága a Komáromi járásban, s ennek is köszönhető, hogy míg a 46. naptári héten még a járványügyi helyzet romlásáról írtunk, immár két hete annak mérsékelt javulása tapasztalható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.