2021. június 2., 15:10

Enyhén növekedett az óvodák magyar osztályaiba íratott gyermekek száma Párkányban

Május végéig tartott a beíratás az óvodákba. Párkányban mind a négy, magyar osztályokkal is rendelkező óvodában érdeklődtünk a beíratott gyermekek létszámáról.

Szent Imre Óvda Párkány
Fotó: facebook
A Szent Imre Óvoda csoportképe
Micimackó Óvoda – Úgy néz ki, a magyar csoportban több lesz a gyerek, mint a szlovákban

Az idén 41 gyermeket írattak be az óvodába, az intézményben 3 szlovák és 3 magyar nevelési nyelvű csoport van. Filakovská Renáta igazgatónő elmondta, az utóbbi időben változást tapasztal a magyar osztályokba íratás terén.

Eddig a szlovák osztályokba íratott gyermekek voltak sokan, tavaly és az idén már a magyarok lettek többen. Igaz járnak hozzánk a környékbeli falvakból is, de azok inkább a szlovák osztály miatt, hiszen a legtöbb faluban magyar óvoda működik. A legvalószínűbb, hogy a szülők döntenek egyre többen amellett, hogy gyermekeiket magyar óvodába íratják”

– fejtette ki az igazgató asszony. 

Micimackó óvoda Párkány
Fotó:  facebook
Micimackó óvoda Párkány

A város által felújított óvodaépületet az idén adták át.

Hársfa Utcai Óvoda – Kitehetik a Teltház táblát
Az óvodában csak magyar osztályok vannak. Van egy vegyes kis- és egy vegyes nagycsoportjuk. A 47-es létszámmal, mondhatjuk, teltház van. Az idén 12 kisgyermeket írattak hozzánk”

– mondta el Bíró Angelika. Kifejtette, nem csak párkányi gyermekeket íratnak óvodájukba, de van pár gyermek a környező falvakból is, főleg olyanok, akiknek a szülei Esztergomban dolgoznak. Hozzátette, tőlük általában magyar iskolába mennek a ballagók.

Bár az óvoda kívülről nincs felújítva, az ablakok cseréje már megtörtént és a belső terek is szépen felújítottak.

A Szövetkezeti Sori Óvodába 4 gyermeket írattak magyar osztályba, ugyanannyit, mint amennyien az év végén elballagnak – tájékoztatott Kozma Beáta igazgató.

Szent Imre Egyházi Óvoda – Csak egy osztályunk van és nincs lehetőségük a bővítésre

Vízi Katalin igazgató asszony elmondta, egy osztállyal működik az óvoda, mindig van elég gyermek a működésükhöz – jelenleg 4 gyermeket írattak hozzájuk a szülők. Az óvoda iránt nem csak a vallásos szülők érdeklődnek, de helyszűke miatt bővülni nem tudnak.

Nehéz kigazdálkodni a fenntartás költségeit, mert mi csak fejkvótát kapunk a gyermekekre, a fenntartási költségeket nekünk kell kigazdálkodni. Szerencsére az anyaország részéről kapunk támogatást és szépen meg tudjuk oldani a gondjainkat”

– emelte ki az igazgatónő. Hozzátette, a mostani beíratás kicsit szürkébbre sikerült az előző évekhez képest, amikor mesejátékot gyakoroltak be erre az alkalomra és volt ugróvár is. Most sajnos a szülő a gyermek nélkül jött a beíratásra.

Megosztás
Címkék