2020. május 10., 17:12

Enyhe volt a tél, kevesebbet költött Kassa megye

Az elmúlt szezonban a Kassai Kerületi Önkormányzat 4,4 millió eurót költött az utak téli karbantartására, 1,1 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az útkarbantartók 11 000 tonna szóróanyagot használtak el, ami 2400 tonnával kevesebb, mint az előző szezonban.

Illusztráció
Fotó: TASR

Az utakat a legtöbbet december folyamán kellett szórni, míg a hóekékre legtöbbször januárban volt szükség. Az elmúlt szezonban az útkarbantartók által elvégzett műveletek száma csak a 74 százalékát érte el az egy évvel korábbinak. A hóekék még így is mintegy 25 ezer kilométernyi utat tisztítottak meg.

Annak ellenére, hogy a tél viszonylag enyhe volt, összesen 111 napon volt szükség arra, hogy az útkarbantartók kivonuljanak a terepre. Kiváló munkájuknak köszönhetően nem voltak a II. és III. osztályú utakon nagyobb fennakadások”

– értékelt Rastislav Trnka megyeelnök.

A 2019/2020-as téli idény a megyében november 1-jén kezdődött és március 31-én ért véget. A legnagyobb kihívást a hegyvidéki területek és a hágók – a Szoroskő, a Dobsinai domb, Dargó, Stósz Grajnár, Vereshegy (Poráč), Dénes (Úhorná) környékének – tisztán, járhatóan tartása jelentette. Az első kiadósabb havazás december 1-jén érkezett.

Trnka tájékoztatása szerint

Kassa megye átlagosan évi 4,5 millió eurót költ az utak téli karbantartására. Az elmúlt idényben ez az összeg 4,4 millió euróra rúgott. Egy évvel korábban, amikor jóval többször volt szükség a munkagépekre, a Kassai Kerületi Útkezelő Vállalat (SC KSK) 5,5 millió eurót költött el.

A megyei közútkezelő hatáskörébe összesen több mint 2200 kilométernyi úthálózat tartozik, ebből 554 km II. és 1360 km III. osztályú út. Emellett a Szlovák Útkezelő Vállalattal (SSC) és a Nemzeti Autópálya-kezelő Társasággal (NDS) kötött szerződés alapján további 284 km gyorsforgalmi és I. osztályú út karbantartását is ellátja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.