2022. december 5., 20:10

Emléktáblát kapott Kassán dr. Grosschmid Géza

Születésének 150. évfordulóján emléktáblát avattak dr. Grosschmid Géza kassai ügyvéd, miskolci királyi közjegyző – Márai Sándor és Radványi Géza édesapja – tiszteletére Kassán, az egykori házukban, ahol ma a Márai Sándor Emlékkiállítás működik.

Kassa, dr. Grosschmid Géza, ügyvéd, királyi közjegyző, emléktábla
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Hajdú József

Az emléktáblát, György Árpád Hunor formatervező művész alkotását Máté Viktor, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese és Cserba Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara elnöke leplezte le.

Máté Viktor köszöntőjében az emlékezés fontosságát hangsúlyozta, mondván, emlékezés nélkül nincs múlt, múlt nélkül pedig a jelen csupán céltalan üresség, ami megöli a jövőt és a haladást.

Mi most azért vagyunk itt, mert egy olyan ember életútjának kívánunk emléket állítani, aki kiemelkedő alakja volt több nemzetnek, több szakmának, és sem rá, sem a családjára nem jellemző az, hogy ne alkottak volna maradandót”

– fogalmazott.

Kassa, dr. Grosschmid Géza, ügyvéd, királyi közjegyző, emléktábla
Fotó:  Hajdú József

Grosschmid Géza életútját összefoglalva felidézte, az ügyvédi vizsgát 1898-ban tette le, ezt követően Kassán közjegyző-helyettesként dolgozott. Több évtizednyi városi regionális és érdekképviseleti munkát végzett, a magyar közösség kiemelkedő alakja volt.  Sikeres ügyvédként dolgozott Kassán. Az őt övező közmegbecsülést mi sem példázza jobban, mint az, hogy Kassa szabad királyi város és Abaúj-Torna vármegye egyaránt tiszteletbeli főügyésznek választotta meg, majd az első világháború kitörése előtt a Kassai Ügyvédi Kamara elnöke lett.

Politikai pályafutása során mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy kiemelje a nemzetek – nemzetiségek közötti együttműködés és a békés egymás mellett élés jelentőségét.

1925-ben és 1929-ben a csehszlovák nemzetgyűlés szenátora lett. 1932. december 5-én lemondott szenátori tisztségéről és Miskolcra költözött. 1933 januárjában az igazságügy-miniszter Miskolcra nevezte ki királyi közjegyzővé és így a Debreceni Királyi Közjegyzői Kamara tagjává vált. Aktívan bekapcsolódott a magyarországi jogászok közéletébe egészen 1934 októberében bekövetkezett haláláig.

Kassa, dr. Grosschmid Géza, ügyvéd, királyi közjegyző, emléktábla
Fotó:  Hajdú József
Grosschmid Géza életútja és szakmai példája arra tanít bennünket, hogy mindamellett, hogy a világ időről időre változik – és újabb és újabb kihívásokat állít elénk – bizony vannak olyan állandó alapértékek – mint amilyen az emberségünk, méltányosságunk, a szakmánk iránt érzett elhivatottságunk, a jogelvekbe vetett bizalom vagy a közösségért érzett felelősségtudat, amelyeket nem szabad szem elől tévesztenünk még akkor sem, ha nem biztos az, hogy megélhetünk egy olyan kort, amelyben ezek természetesek lesznek mindenki számára. Ne hagyjuk, hogy a ma elvegye a holnapot”

– fogalmazott Máté Viktor.

„A Magyar Országos Közjegyzői Kamara következetes és elkötelezett abban, hogy a polgári magyar közjegyzőség – mint egykor és most független és pártatlan jogszolgáltató hivatásrend - kiemelkedő tagjai által teremtett értékeket és képviselt elveket megőrizze és megfelelően tolmácsolja az utókor számára. Elkötelezett abban, hogy ezeket az elveket hűen képviselje a mai időkben is, mert az igazi értékek igenis kortalanok társadalmi helyzettől vagy bármely világnézettől függetlenül. Amíg ezt szem előtt tartjuk és amíg ezekre emlékezni tudunk és akarunk, addig emberek, polgárok és honfitársak tudunk maradni ahogyan Grosschmid Géza a kassai jogász és polgár tette” – tette hozzá.

Kassa, dr. Grosschmid Géza, ügyvéd, királyi közjegyző, emléktábla
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.