2019. november 16., 19:52

Emléktáblát avattak Kolár Péter tiszteletére - KÉPGALÉRIÁVAL

Az 51. Kazinczy Napok záróakkordjaként emléktáblát avattak Kolár Péter kultúraszervező, színházigazgató, a Csemadok egykori elnöke emlékére Kassán.

_dsc5612.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Az 51. Kazinczy Napok utolsó napjának programja Minya Károly nyelvész, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettesének Mit művel a nyelvművelő? című előadásával vette kezdetét, majd Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója ismertette Kolár Péter életét, munkásságát, illetve idézett fel vele kapcsolatos emlékeket.

Ezt követően a Csemadok kassai szervezetének székházában, annak belső udvarán felavatták Kolár Péter emléktábláját, amelyet egy fiatal kassai művész, Éliás Ádám készített.

Közösségünk szolgálata és kultúránk éltetése

Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja beszédében hangsúlyozta, a Csemadok-székházban minden, amit magunk körül látunk, Kolár Pétert idézi, az ő emlékét őrzi. Mint mondta, különleges egyéniség volt, aki középiskolás korától kezdve különböző pozíciókban egészen a haláláig aktív szervezőként dolgozott azért a közösségért, amelyhez tartozott, amelyhez mi is tartozunk. „Utat mutatott a környezetének, de maga járt elől ezen az úton, és ha kellett, elindult azon egyedül is” – húzta alá.

A felvidéki magyar közösség szolgálata és a magyar kultúra éltetése – a főkonzul szerint Kolár Péter ennek a két dolognak szentelte teljesen magát, és véleménye szerint ezzel a két fogalommal összefoglalható életének hét évtizede alatt kifejtett tevékenysége. „Kolár Péter azon kevesek közé tartozott, akit ritkán kritizált, sokkal inkább megbecsült az a magyar közösség, amelyért következetesen és állhatatosan dolgozott” – tette hozzá.

Duncsák Mária, a Csemadok Kassai Városi Választmánya alelnöke
Fotó:  Fábián Gergő
Duncsák Mária, a Csemadok Kassai Városi Választmánya alelnöke

„Az emléktábla mától olyan helyszínné változtatja ezt az épületet, amely lehetőséget teremt a Kolár Péter iránti tisztelet és nagyrabecsülés kifejezésére, emlékének ápolására. Azt hiszem, tartozott ezzel a kassai közösség, illetve az egész felvidéki magyarság az ő személyének. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a tábla ne pusztán az emlékezésre adjon alkalmat, hanem figyelmeztesse arra is a kassai Csemadok szervezet tagjait, illetve mindenkit, aki ebben az épületben megfordul, hogy az ő több évtizedes helytállása a jövőnek szólt, és ez az utódokat is kötelezi. A közösség felemelkedésén kell dolgozni, és nem szabad csüggedni soha, hiszen igen-igen sok még a tennivaló” – mondta Haraszti Attila.

Fotó:  Fábián Gergő

Van mit folytatnunk, van mit tennünk!

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke úgy fogalmazott, Kolár Péter közösségi emberként, műszaki emberként, művészként olyan dolgokat tett, amelyek a megmaradásunkat szolgálták. Munkájával életben tartotta a magyar közösséget, hozzájárult a magyarságtudat erősítéséhez Kassán, a Felvidéken és mindenhol, ahol magyar emberek élnek. Hozzátette: ha azt akarjuk, hogy a helyi Csemadok és az itteni magyarság folytatni tudja azt a munkát, amit ő elkezdett, akkor követnünk kell a példáját, azt kell tennünk, amit őt tett.

„Van mit folytatnunk, van mit tennünk! Tegyük azt, amit Kolár Péter tett, tegyük olyan elszántsággal, elhivatottsággal, olyan hittel és tűzzel, ahogy ő tette, és akkor nem csak megmaradunk, hanem fejlődni is tudunk, és az utánunk következő nemzedék is magyarként élhet itt, a szülőföldünkön. Ez a mi feladatunk!” – mondta Bárdos Gyula.

Az emléktáblát Kolár Péter unokái leplezték le.

Kolár Eszter, Kolár Péter özvegye köszönetét és háláját fejezte ki azoknak, akik eljöttek az emléktábla felavatására, és mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. „Ez egy nagyon szép, példaértékű megmozdulás” – mondta.

Fotó:  Fábián Gergő

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke
Fotó:  Fábián Gergő
Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke

Kolár Eszter
Fotó:  Fábián Gergő
Kolár Eszter

Fotó:  Fábián Gergő

Fotó:  Fábián Gergő

_dsc5612.jpg
+28 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.