2022. február 21., 13:41

Emlékművet állítanak Nagymácsédon

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat (TTSK) szólásszabadságot jelképező emlékművet állít Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová emlékére, akiket négy éve gyilkoltak meg a galántai járásbeli Nagymácséd községben. Az emlékmű megtervezésével kapcsolatos pályázat határideje 2022. április 4. Erről Jozef Viskupič, a TTSK elnöke tájékoztatott.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

„A szólásszabadság ellen elkövetett támadásnak két fiatal esett áldozatul. Nemcsak a tragédia negyedik évforulóján emlékezünk rájuk, hanem emléküket a következő generációk számára is meg akarjuk őrizni. Azt akarjuk, hogy a gyermekeink folytassák a harcot egy nyitott, demokratikus polgári társadalomért. Ezért Nagymácsédon emlékművet állítunk, amely emlékeztetőül és méltóságteljes emlékhelyül szolgálhat erre a célra” – jelezte Viskupič.

Múlt év decemberének végén a TTSK az elhunytak családtagjaival és a szakmai élet képviselőivel együtt pályázatot hirdetett egy emlékmű megtervezésére, amelyet egy kilenctagú bizottság fog elbírálni. A bizottságban helyet kapnak a képzőművészet és építészet szakértői, Ján Kuciak és Martina Kušnírová családtagjai, illetve a TTSK elnöke.

A pályázatról szóló további információkat a https://slobodaslova.sk weboldalon lehet megtalálni. A bizottság döntését május elején jelentik be.

A TTSK 2018-ban Anton Srholec-díjat adott in memoriam Ján Kuciak újságírónak és jegyesének, Martina Kušnírovának. 2019-ben pedig a megye konferenciát szervezett a tiszteletükre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.