2020. március 2., 11:36

Emelkedik az influenzás megbetegedések száma Kassa megyében

A gyerekek körében növekszik a heveny légúti megbetegedések száma, emiatt az elmúlt héten a Kassai kerületben 70 oktatási intézményt zártak be. A megye területén 36 óvodában, 31 alapiskolában és 3 középiskolában volt influenzaszünet.

influenza gyermek beteg orvos
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

A Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ KE) adatai szerint a Tőketerebesi járásban 18, a Kassa-környéki és a Nagymihályi járásban egyaránt 12, a Kassa II járásban 9, a Rozsnyói járásban 8, a Kassa I járásban 5, az Iglói járásban 4, a Kassa IV és a Gölnicbányai járásban pedig egy-egy intézményt zártak be.

Az orvosok a múlt héten összesen 13 183 heveny légúti megbetegedést jelentettek, ebből 1 254 volt influenza vagy ahhoz hasonló megbetegedés. Az előző héthez képest ez 10,7 százalékos növekedést jelent, legnagyobb számban az öt évnél fiatalabb korcsoporthoz tartozó gyerekek betegedtek meg.

268 személynél lépett fel valamilyen komplikáció, ez leggyakrabban arcüreggyulladás volt.

Egyelőre nincs országos influenzajárvány

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban pillanatnyilag csak lokális influenzajárványról lehet beszélni, mégpedig a Nyitrai, az Eperjesi és a Kassai kerületben. A szakemberek szerint a betegek száma tovább fog növekedni, ami ebben az évszakban megszokott jelenség.

Egyelőre nem tört ki országos influenzajárvány, azonban a heveny légúti megbetegedések számának növekedése miatt kialakulását nem lehet kizárni”

– mondta Ján Mikas országos tisztifőorvos.

A Közegészségügyi Hivatal egyúttal arra is rámutatott, hogy az idei influenzaszezon olyan időszakra esik, amikor több országból jelentenek 2019-nCoV koronavírus okozta megbetegedéseket, amelyek az influenzához hasonló tüneteket produkálnak, mint a láz, a köhögés vagy a légszomj.

„Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalnak, de nem jártak olyan országban, ahol felbukkan a koronavírus, illetve nem kerültek kapcsolatba olyan személlyel, aki megfordult ilyen országokban, akkor valószínűleg klasszikus influenzáról vagy megfázásról van szó, tehát nem kell pánikba esni” – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!