lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. március 26., 15:01

Elsötétült a Klapka tér, de közös erővel visszahozták a fényt

A Föld órája - Earth Hour a Természetvédelmi Világalap - WWF legnagyobb környezetvédelmi kezdeményezése, amely 2007-ben indult Ausztráliából, majd 2008-ban vált nemzetközivé, s azóta emberek millióit köti össze egy jó ügy érdekében.

Tizenöt évvel ezelőtt vált nemzetközivé a  Föld órája kezdeményezés, amihez Komárom is csatlakozott
Zseblámpások és mobiltelefonok pislákoló fénye világította meg a Klapka teret
Fotó: Komárom Város

A nemzetközi esemény lényege az, hogy a szervezők minden év márciusának utolsó szombatján arra sarkallják a háztartásokat és a vállalkozásokat: egy órára kapcsolják le és ki a nem létfontosságú elektromos berendezéseiket, lámpáikat, ekképp ráirányítva a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségszerűségére.

A kék bolygón 2008. március 29-én tartották a második Föld órája rendezvényt, amikor világszerte, helyi idő szerint 20 és 21 óra között számos városban lekapcsolták a díszkivilágításokat, és különféle környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvényeket tartottak. Ezt a kezdeményezést már valamennyi kontinensen összesen 35 ország fő- és nagyobb városai, valamint 400 kisebb városa támogatta.

A többi között sötétbe borultak az olyan nevezetes épületek is, mint a Sydney Operaház (Ausztrália), az Empire State Building (USA), a National Monument (Indonézia), a Golden Gate híd (USA), a Tábla-hegy (Dél-afrikai Köztársaság), a Colosseum (Olaszország), az Azrieli Center (Izrael), a Royal Castle (Svédország), a CN Tower (Kanada), a Suva (Fidzsi-szigetek), a KL Tower (Malajzia), a Wat Arun templom (Thaiföld), a City Hall (Anglia)...

Tizenöt évvel ezelőtt vált nemzetközivé a  Föld órája kezdeményezés, amihez Komárom is csatlakozott
Három hónappal ezelőtt még a városi adventi koszorú fényénél gyülekeztek
Fotó:  Komárom Város

Az idén március 25-én, szombaton 20.30 és 21.30 óra között világszerte a közvilágítás lekapcsolásán kívül az emblematikus épületek és a műemlékek díszkivilágításának szüneteltetésével folytatódott a kezdeményezés. Abba Komárom város úgy kapcsolódott be, hogy a Klapka tér a környező sétáló utcákkal együtt szintén egy órára elsötétült.

Ráadásul két komáromi alapiskola szervezetten csatlakozott a belvárosi eseményhez. A magyar tannyelvű Eötvös Utcai AI és a szlovák tannyelvű Határőr Utcai AI diákjai a tanáraikkal és szüleikkel együtt az iskolájuktól sétáltak be a Klapka téri lámpaoltásra. Este fél 9, vagyis a közvilágítás lekapcsolása után már csak a gyerekek lámpásainak fénye világított meg Komárom főterét, ahol az érkezőket Keszegh Béla polgármester fogadta.

A felnőttek a tanulókkal ismertették e megmozdulás lényegét, célját. Nekik azt is elmondták, hogy több mint 200 ország számos települése kapcsolódott be az idei kezdeményezésbe, amelyről további részletek a www.foldoraja.hu oldalon olvashatók. Hangsúlyozva az ott feltüntetett, mindenki számára megszívlelendő üzenetet: „Úgy is feltöltődhetsz, hogy nem terheled közben a bolygót“. Érdemes ezt évközben is folyamatosan betartanunk...

Tizenöt évvel ezelőtt vált nemzetközivé a  Föld órája kezdeményezés, amihez Komárom is csatlakozott
Több nemzedék képviselői együtt - komáromi hangulatfényben
Fotó:  Komárom Város
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.