2020. július 14., 14:26

Előadás a magyar kisebbség identitásváltozásairól

Társadalmi-gazdasági területi különbségek hatásának vizsgálata az életmódra és a magyar kisebbség identitására címmel rendezett előadást a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum július 13-án, a múzeum kiállítótermében. Lelkes Gábor közgazdász és társadalomkutató a felvidéki magyarság identitását vizsgálta az elmúlt években, amelyről hetvenhét oldalas tanulmány is készült. Az előadáson a kutatásáról készült anyag tárult a dunaszerdahelyi közönség elé.

Lelkes Gábor előadása
Fotó: Reczai Lilla

Lelkes Gábor 2019-ben készítette el kutatását, amelynek célja az volt, hogy felderítse a társadalmi és a gazdasági különbségek befolyással voltak-e a szlovákiai magyar közösségek identitására. Vajon milyen nemzetiségűnek vallják magukat a felvidéki magyarok? Esetleg felvidékinek, európainak, járáson belülieknek vallják magukat a szlovákiai magyar lakosok? Számos olyan kérdés, amelyen a kutatáson résztvevő alanyok elgondolkodnak, de mindenki más is elmélyed a témával kapcsolatban.

Lelkes Gábor előadásában kihangsúlyozta, hogy az elmúlt 30 évben a felvidéki magyarság százezer fővel csökkent, ami békeidőben nagy tragédiának számít egy közösség számára.

A 2011-es népszámlálás során közel 10%-a a lakosságnak nem vallotta magát semmilyen nemzetiségűnek. Lelkes szerint az anyanyelvet hamarabb bevallja az ember, mint magát a nemzetiségi hovatartozást. A szegényebb térségekben (mint Nagykapos, Gömör stb.) sokan nem merik felvállalni nemzetiségüket, mert féltik a munkahelyüket (attól tartottak, hogy ezek a kutatási adatok nyilvánosságra kerülnek).

A felvidéki magyarság a februári parlamenti választások után képviselet nélkül maradt. Talán ez a folyamat is ahhoz vezet, hogy megfogyatkozik a magyarság az ország déli részében. Miért nem kapnak a déli régiók (ugyanolyan arányban, mint az északi régiók) anyagi támogatásokat? Van-e még mire és kire büszkének lenni a szlovákiai magyarság körében? Vannak-e sikertörténeteink?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések és az ezzel kapcsolatos válaszok hangoztak el az előadáson, amelyek bizonyították, hogy valóban hozzájárult a gazdasági és a társadalmi hatás az országban élő magyarság identitásváltozásához.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.