lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. július 17., 08:00

Élmény és kreativitás

Önfeledt gyermekzsivajtól voltak hangosak a Selye János Egyetem Református Teológia Karának, valamint az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézetnek a termei. Éppen az ebédszünetről tértek vissza a Pedagógusszövetség háromféle nyári táborának lelkes résztvevői, s egybehangzóan állították, nagyon jól érzik magukat.

pedagógusszövetség tábor
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A táborozók élvezhették a Kuttyomfitty társulat színházi előadását, a Minyonok, azaz Simi és Zsolti zenés szórakoztató műsorát, kiruccantak a búcsi élményparkba, és búcsúdiszkóban vigadhattak DJ Szemi jóvoltából. Végül azt is megmutatták a szüleiknek a szálláshelyük, a Danubius szálló nagytermében pénteken megtartott közös zárórendezvényen, hogy mi mindent tanultak az öt nap folyamán. Az SZMPSZ idei táborait többek között a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Kisebbségi Kulturális Alap is támogatta.

A Jókaiban a családé, a Legóban a robotoké volt a főszerep 

Idén felnőttkorba lépett a XVIII. Jókai Mór Vers- és Prózamondó Tábor, ahol a gyerekek számára lehetőség nyílt adottságaik kibontakoztatására, miközben a mentorok szakmai tanácsokkal látták el őket. A foglalkozásokat Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Radnóti-díjas versmondó és a szintén vajdasági Povázsánszki-Kőműves Noémi színművész vezette.

Először vettünk részt ebben a táborban, amelynek nagyszerű, izgalmas hangulata volt. Odahaza az egyesületünk minden nyáron, 60-70 vers- és prózamondó gyermek számára rendezi meg a Szép szó tábort. A Felvidékre az SZMPSZ és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete kiváló kapcsolata révén jutottunk el. Ezúton is köszönjük Fekete Irénnek, az SZMPSZ elnökasszonyának és jóbarátunknak, Tóth Péter Lóránt „Versvándornak” a segítségét! Nagyon lelkes volt a 7., 8. és 9. osztályosokból összejött 22 fős csapat, s annak is örültünk, hogy nagyjából fele-fele arányban voltak a lányok és a fiúk, akikkel a család témakörét jártuk körbe. A mintegy negyedórás összeállításunk róluk és a saját közegükről is szólt. Az öt nap során szövegelemzéssel és az előadás módjával, valamint a helyes beszédtechnikával is foglalkoztunk. Ha meghívnak, máskor is szívesen visszatérünk ide."

A „legifjabbnak” számító, II. LEGO ROBOTIKA tábort az 5–8. évfolyam tanulói számára hirdették meg. A foglalkozásokat Liszkay Béla, a somorjai Madách Imre Gimnázium és Karácsonyi Ildikó, a Vezekényi Magyar Alapiskola tanárai vezették. 

pedagógusszövetség tábor
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

– Matematikát, fizikát és informatikát oktatok a somorjai gimnáziumban, ahol robotika illetve legószakkört is vezetek, és szívesen vállaltam a Pedagógusszövetség meghívását. A tábor 2-3 fős csoportokba sorolt 18 résztvevőjével megtanítottuk, hogyan kell építeni LEGO robotkészletekből olyan robotokat, amelyeket programvezérléssel irányíthatnak. Működő modelleket készítettünk, amelyeket távolság-, nyomás-, szín- és fényérzékelők, valamint szervomotorok segítségével irányítottak, s a drónok programozásával is megismerkedtek. Ügyesek voltak a táborozók, gyorsan megértették a programok lényegét, s a gyakorlati munka során egyedi sikerélményekben volt részük. A zárórendezvény szervezői egy látványos bemutatót kértek tőlünk. Kiderült, hogy mi mindenre képesek ezek a robotok, amelyeket végül mindig szét kell szedni azért, hogy majd más diákok tudásának gyarapítását is szolgálják. Három készletet én hoztam magammal, négyet pedig az SZMPSZ szerzett be. Bizony, a táborok terén is haladni kell a korral…!

Versek és mesék ötvözése a képzőművészettel

A XI. Harmos Károly Képzőművészeti Alkotótábort két korcsoportban, az alsó és felső tagozatosok számára szervezték meg. A tábort olyan pedagógusok vezették, akik elsajátították és sikeresen alkalmazzák a gyakorlatban az élményszerű vizuális nevelés alapelveit, módszertanát. Az 5–9. évfolyam tanulóinak Fodor Mária, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola, és Tomolya Adrianna, a füleki II. Koháry István Alapiskola, az 1–4. évfolyam tanulói számára Pócsa Ágnes, a szentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda, illetve Varga Nóra, a komáromi Speciális Alapiskola pedagógusa vezette. 

pedagógusszövetség tábor
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó
Képzőművészet, valamint magyar nyelv és irodalom szakos tanár vagyok, s a két szakomat a tanítási óráimon és a tábori foglalkozások során is ötvöztem. Mivel az idén ünnepeljük Dénes György költő születésének centenáriumát, ezért tőle választottam verseket, amelyekhez zenehallgatás mellett változatos illusztrációkat készítettünk. Miután a táborozókkal megbeszéltük a versek tartalmát, különböző technikák, így a grafika, a festés, a tus, a kaparás, a kollázs segítségével illusztráltuk őket. A zárórendezvényre ötletgazdag, színpompás kiállítás kerekedett a nagyszerűen dolgozó 26 diák munkáiból, amelyekből esetleg majd egy mutatós kiadvány is születhetne"

– mondta Fodor Mária.

Pócsa Ágnes a szentpéteri Kossányi Alapiskola hitoktatója és nevelőnője saját bevallása szerint sok korábbi képzésnek köszönheti rajztudását, amit első alkalommal az alsó tagozatos táborozókkal akart megosztani. 

pedagógusszövetség tábor
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

– A tábori foglalkozásaimon a mesék segítségével vezettem végig a 21 táborozót, akik közül a lányok királykisasszonyokká, a fiúk pedig királyfiakká váltak. Miközben haladtak az útjukon, meg-megálltak különféle helyszíneken, s az éppen ott lévő tájat az élőlényekkel együtt – a pocsolyában ugrándozó békákat, a tóban fürdő kacsákat, a napraforgóra szállt pillangót – megörökítették, és végül a zárókiállításon is bemutatták.

Megjelent a Magyar7 2023/27.számában.

tábor
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.