2023. december 30., 18:18

Ellenőrzik az Alacsony-Tátrában szilveszterkor a petárdák használatát

Az Alacsony-Tátra Nemzeti Park természetőrsége a rendőrséggel együttműködve szilveszterkor a kiválasztott síterepeken ellenőrizni fogja a petárdák használatát, tájékoztatott Zuzana Husáriková, a park PR-menedzsere.

pirotechnika, petárda, illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

„A tűzijáték nagy stresszt és szorongást okoz az állatoknak. A legtöbb emlősnek és a madaraknak többszörösen jobb hallása van, mint az embernek, ezért nagyon érzékenyen reagálnak a tűzijátékokra és a petárdákra. A tűzijátékot negatívan értékelik a kisgyermekes szülők, az idősebbek és az érzékenyebb emberek, valamint a kisállattartók” – fogalmazott Husáriková.

Az Alacsony-Tátra Nemzeti Park természetőrsége idén is a Szlovák Rendőrséggel együttműködve végez ellenőrzéseket a területén található kiválasztott síterepeken a petárdák használatát illetően a szilveszter éjjelén tartott ünnepségeken,

többek közt Dóvalban (Donovaly) vagy a Deménvölgyben (Demänovská Dolina).

A nemzeti park területén és védőövezetében tűzijátékért 300 euróig terjedő bírság, szabálysértési eljárásban 3300 euróig terjedő bírság szabható ki, de jogi személy esetén akár 9900 euró feletti pénzbírság is kiszabható – hangsúlyozta Husáriková.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.