2021. február 3., 12:43

Ellenőrizetlen a járványügyi előírások betartása?

Újabban hétvégi családi programként tömeges Covid-19 mintavételekre járunk, ám a megkérdezett interjúalanyaink szerint ez nem sokat ér akkor, ha sem az antigénes tesztek eredményét, sem pedig a további járványügyi előírások betartását nem ellenőrzi a rendőrség. Persze, nem azt hiányolják, hogy úton-útfélen megállítsák és zaklassák őket, csak a következetességet, hiszen mit ér a szigor ellenőrzés nélkül.

Fotó: TASR
Képünk illusztráció.

Pikáli Róbert mérnök, a galántai székhelyű Bionis Kft. gyártási igazgatója – a munkaköréből eredően – a világjárvány alatt sem mellőzheti a napi utazgatást.

„Naponta autóval közlekedem a Komáromi járáson belül és annak határain túl is, de eddig rendőröket alig láttam. Akadtak, akik ugyan a szolgálati autójukkal az út mentén álldogáltak, akárcsak járványmentes időszakban, de még sosem szembesültem azzal, hogy valamelyik gépjárművezetőt megállították és a munkavállalói engedélyét, esetleg a friss Covid-19-teszteredményét kérték volna."

A kollégáim ugyanilyen tapasztalataikról szoktak beszámolni. Egyrészt jó az, hogy a rendszeres ellenőrzésekkel nem stresszelik a járvány és a különféle előírások miatt már egyébként is ideges, feszült sofőröket. Másrészt azonban adódik a kérdés, hogy az ellenőrzés hiányában mire jók a járványügyi rendeletek. Ha nincs összhangban az elmélet és a gyakorlat, akkor talán a heti friss negatív teszteredményeinkre sincs szükség“

– mondta el a Gútán élő mérnök.

A NAJ TAXI-nál érdeklődtünk a közúti ellenőrzések megszigorítása és a taxisok saját tapasztalatai felől. A következő tájékoztatást kaptuk: „Folyamatosan szállítjuk az utasainkat, de mostanában rendőröket nem látunk az utakon. Egyébként nem lenne baj, ha megállítanának, mert betartjuk a járványügyi előírásokat: egyidejűleg csak legfeljebb két személyt szállítunk, akiktől megköveteljük a maszkviseletet, és a hátsó üléseken kell helyet foglalniuk. Állandóan magunknál tartjuk a negatív Covid-19 teszteredményünket, s ezt az ügyfeleinktől is elvárjuk“.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a komáromi állandó lakhellyel rendelkező, ám egyetemistaként Nyitrán tanuló, s oda időnként személygépkocsival utazgató Jenei Máté is: „Mivel távoktatáson vagyunk, mostanában nem kell Nyitrára utazgatnom. Korábban a vizsgáim és az albérletem miatt azonban oda-vissza kocsival szoktam megtenni a Komárom és Nyitra közti utat. Eddig még sosem állítottak meg és ellenőriztek a rendőrök. Persze, aktuális teszteredmény nélkül sosem indulnék útnak, s a diákstátuszom is ellenőrizhető“.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.