2019. november 22., 20:56

Megnyílt az adventi vásár Pozsonyban - KÉPGALÉRIÁVAL

November 22-én vette kezdetét a hagyományos adventi vásár Pozsonyban. A főváros fő terein már karácsonyi illatok keringenek, a háttérben szóló karácsonyi dalok pedig igazi ünnepi hangulatot kölcsönöznek.

Karácsonyi Vásár Pozsonyban
Médialapozó
Fotó: st

Az idén november 22. és december 22. között várják a látogatókat a hagyományos adventi vásárra Pozsonyban. A piros-fehér színekbe öltöztetett fabódék a Fő téren (Hlavné námestie), a Ferencesek terén (Františkánske námestie), illetve a Hviezdoslav téren (Hviezdoslavovo námestie) vannak felállítva.

Az adventi vásáron különböző finom csemegék várják a látogatókat. Természetesen nem hiányozhat a forralt bor, mézbor, sült kolbász, lángos, kürtöskalács és cigánypecsenye sem. A standokon a karácsonyi mézesek és saját kezűleg készített karácsonyi díszek legkülönbözőbb formáival találkozhatunk. A finom ételek és italok mellett színes kulturális programmal is várják a vendégeket.

{P2}

Újdonságok

Idén Pozsony új főpolgármestere, Matuš Vallo a vásár színvonalának növelése érdekében a környezettudatosság és hulladékmentesség (Zero Waste) elveit helyezte előtérbe. Ennek alapján a vásár történetében először a standosok csak visszaváltható vagy komposztálható poharakat, csomagolásokat használhatnak, a nagyszínpad korábbi helyére pedig szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tévő kukákat helyeztek ki.

A standok kínálatának arányai is megváltoztak a korábbi évekhez képest. Azok most túlnyomó többségükben népművészeti termékeket, karácsonyi ajándékokat és díszeket árulnak, mintegy harmadukat különböző nonprofit szervezetek üzemeltetik. Az idén a vásárt üzemeltető fővárosi önkormányzat csökkentette az ételt-italt kínáló standok számát, aminek hatását a megszokottnál is nagyobb sorokban már a megnyitó estéjén érezni lehetett.

Szintén újdonságnak számít, hogy a látogatók immár bankkártyákkal is fizethetnek a standoknál. Minden standot bankkártya leolvasó terminállal szereltek fel. A látogatók biztonságára rendőrök felügyelnek az adventi vásár teljes ideje alatt.

{P3}

A Pozsonyi Kifli standja

A főváros vezetősége az idén nagyobb lehetőséget biztosít a pozsonyi civil szervezeteknek, ezzel is támogatva tevékenységüket. Így a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás standja kiemelt helyen várja a vendégeket, mégpedig a pozsonyi adventi vásár központi helyszínén – a Fő téren.

„Úgy érezzük, hogy a város vezetése részéről ez egyfajta gesztus a Pozsonyban élő nemzetiségek és a magyarországi vendégek felé. A Pozsony Kifli standját rendszeresen nagyon sok magyarországi turista szokta ilyenkor felkeresni. Ilyenkor amolyan alternatív magyar idegenforgalmi pontként is működünk a vásárban. Pozsony kezd európai nyitott város lenni, és visszatér többnemzetiségű hagyományaihoz. Ez bennünket nagy örömmel tölt el, hiszen ez egyesületünk egyik célja” – nyilatkozta ifj. Papp Sándor, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alapítója.

A Pozsonyi Kifli standján a látogatók megvásárolhatják a Pozsonyi Naptár nevű, értékes régi fotográfiákat bemutató kiadványt és saját kiadású könyveiket is. Mindemellett természetes nem hiányozhat a magyar standon a hagyományos pozsonyi diós és mákos kifli sem.

{P4}

{P6}

{P7}

{P11}

{P12}

{P24}

Karácsonyi Vásár Pozsonyban
+48 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.