2023. május 22., 16:41

Elképesztő műhiba Szlovákiában, belehalt az intubálásba egy bártfai asszony

Nyolc évvel azt követően, hogy az 54 éves Mária belehalt egy rutinműtét során szerzett sérüléseibe, bíróság elé állítják a műhibával vádolt orvosokat - számolt be róla a Markíza.

műtét kórház orvosok
Képünk illusztráció.
Fotó: pixabay.com

Egyszerű rutinműtétnek ígérkezett nyolc évvel ezelőtt, hogy az 54 éves Máriának laparoszkóppal eltávolítják a begyulladt epehólyagját. Az altatás során nehézségek léptek fel, csak ötödjére sikerült bevezetni a páciens légcsövébe a csövet. A műtétet megelőző altatás során sem a sebész, sem az altatóorvos nem vette észre, hogy véletlenül átszúrták az asszony légcsövét. Az asszonyt válságos állapotban szállították át a kassai kórházba, de életét már nem sikerült megmenteni. 

Mária három nappal a beavatkozást követően elhunyt. A bártfai kórház ugyan kártérítést fizetett az áldozat hozzátartozóinak (összesen mintegy 90 ezer eurót), de a két érintett orvos felelősségének lehetőségét következetesen elutasították.

A Markíza megpróbálta szóra bírni az érintett orvosokat, de mindketten elutasították a lehetőségeket. Úgy tudni, ha bűnösségük bizonyítást nyer, akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

A rendőrség a nyomozást előbb bűncselekmény hiányában lezárta, majd néhány hónappal ezelőtt újranyitották az aktákat. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.