2022. október 28., 12:42

Elhagyott tanyák világa Kassán

Megnyílt Szentgyörgyi Erika magyarországi festőművész Elhagyott tanyák világa című kiállítása Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában. A tárlat november 22-ig tekinthető meg.

2022-10-28 Rovás, MaJel Rovás Központ, FiguratiF Galéria, Szentgyörgyi Erika, Elhagyott tanyák világa
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Rovás

Szentgyörgyi Erika keramikusnak indult, végül a festészetnél kötött ki. Aktívan fest, képeit rendszeresen publikálja hazai és nemzetközi csoportos és egyéni kiállításokon. Ő is részt vett azon a pályázaton, amelyet a kassai főkonzulátus hirdetett meg az aradi vértanúk portréinak a megfestésére. Bár munkája nem került be a kiválasztottak közé, ám a Rovás neki is, ahogy már jó néhány művésznek az elmúlt hónapokban, kiállítási lehetőséget kínált Kassán, a művész élt is.

Szentgyörgyi Erika festményeinek témája túlnyomó többségben az építészet, ám nem egy-egy épület vagy utcarészlet ábrázolását végzi hagyományos, akár modern felfogásban, hanem őt az épületek formálódása, az épületromok festése foglalkoztatja.

Képei ugyan realista elemeket tartalmaznak, de expresszív ecsetvonásokkal rendelkeznek és absztrakt festékfoltokból indulnak. Munkáin megjelennek az elhagyott tanyavilág pusztuló épületei, de vizuálisan megihlette őt a házuk felújítása során látott káosz, a sok lom, építőanyag vagy törmelék kaotikus zűrzavara, az építkezés során használt eszközök. Emellett fontosnak tartja kiemelni a természet apró elemeit és a figyelem központjába tenni.

2022-10-28 Rovás, MaJel Rovás Központ, FiguratiF Galéria, Szentgyörgyi Erika, Elhagyott tanyák világa
Fotó:  Rovás

Feltehetjük a kérdést, művészi szemmel nézve vajon mit lát például egy építkezésben vagy egy épületromban? A művész pusztán vizuális látványként értékeli mindezt, átlényegítve magán – fogalmazott a megnyitó Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója. „Fontos Szentgyörgyi Erika számára a hagyományos olaj-vászon technika, amelynél a festékrétegek felviteléhez is építési eszközt használ. Anyaghasználata a vászonra kerülő pigment, akrilgyanta, majd arra olaj vagy akril, akrilspray, illetve ezek egymásra festésével létrejött rétegek. De a hagyományos megoldásokon túl az anyaggal való technikai kísérletezés is érdekli. Szívesen használja, felhasználja például a hungarocellt – fejtette ki.

Szentgyörgyi Erikát foglalkoztatja a környezetvédelem, próbál újrahasznosítani anyagokat, tárgyakat. Nemrég egy falfestménytervező pályázatot hirdettek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében Kazincbarcikán. Ide nyújtotta be Megfordult helyzet című festményét, melyet az ítészek a legjobbak közé választottak és most már egy óriási ház tűzfalát díszíti a festmény.

A kép egyik oldalán zuhog az eső, egy ember feje fölé esernyőt tart, a kép másik oldalán pedig tikkasztó szárazság van, az ember pedig felfordítva tartja az ernyőt, hogy abba felfogja a vizet, ami a bal oldali kép esernyőjéről csurog bele. Ugyancsak sikere lett a 9. Nemzetközi Művészeti Biennálén Pekingben, ahol szintén beválogatták Szentgyörgyi Erika festményét – mutatott rá Kovács Ágnes, majd megnyitotta a kiállítást.

2022-10-28 Rovás, MaJel Rovás Központ, FiguratiF Galéria, Szentgyörgyi Erika, Elhagyott tanyák világa
Fotó:  Rovás

A tárlat november 22-ig látható a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában minden hétköznap 10 és 18 óra között.

2022-10-28 Rovás, MaJel Rovás Központ, FiguratiF Galéria, Szentgyörgyi Erika, Elhagyott tanyák világa
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.