2019. június 23., 19:45

Herczegh Anita Nagykaposon: életünk legfontosabb feladata a közösség szolgálata

Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János magyar köztársasági elnök felesége vasárnap Nagykaposon.

ratiak.jpg
Galéria
+18 kép a galériában
Fotó: Zsebik Ildikó

Ma délelőtt 10 órakor érkezett a Nagykaposi Magyar Közösségi Házhoz Gui Angéla futónagykövet és két társa, akik arra vállalkoztak, hogy 500 km-t futva tesznek meg Vereckétől Budapestig, hirdetve ezzel az összetartozásunkat, illetve a véradás fontosságát.

Hozzájuk az egyes településeken önkéntes futók csatlakoztak, hogy ezzel is népszerűsítsék a sportmissziót. Fogadásukra megjelent Áder János felesége, Herczegh Anita asszony, illetve édesanyja, Herczegh Melinda, Nagykapos díszpolgára, akik a Herczegh Emlékév záró ünnepségén is részt vettek. A célba érkezéskor köszöntőt mondott Gui Angéla, aki fontosnak tartotta a rendezvény nemzetközi jellegét, azt, hogy Kárpátalját és a Felvidéket is bekapcsolták az eseménybe. Ráadásul Nagykapos azon kevés felvidéki települések egyike, ahol nő a magyarság lélekszáma, nő a magyar óvodába járó gyerekek létszáma is.

A futók, a rendezvény vendégei, a szereplők és az érdeklődők ezután bevonultak a közösségi ház udvarára, ahol elkezdődött az ünnepi műsor, illetve A mi büszkeségünk címmel meghirdetett történelmi-irodalmi pályázat kiértékelése. Gabri Rudolf, a magyar ház igazgatója, a Herczegh Károly Alapítvány kuratóriumi elnöke ünnepi köszöntőjében jelezte, hogy az esemény szerencsésebb megnevezést nem is kaphatott volna, mint hogy Egy vérből vagyunk, hiszen Magyarország Alkotmányába is bekerült, hogy a Magyar Kormány 15 millió magyarért vállal felelősséget. A Kárpát-medencei magyarság tehát egy nagycsalád, és fontos, hogy többek között népszerűsítsük az életmentő véradást, ezért Nagykaposon tegnap önkéntes véradást tartottak.

Az ünnepi műsorban elsőként a Rátról érkező gyerekek és a nagyszelmenci alapiskola diákjai énekelték el az Ismerős Arcok Nélküled c. számát, majd a helyi magyar óvoda apróságai köszöntötték a vendégeket, egészen pontosan a Süni csoport Kássa Melinda vezetésével. Műsorukban először prózában üdvözölték az értékes vendégeket, majd egy frappáns táncprodukciót adtak elő Magyar táncok Süni csoport módra címmel. Őket Üveges Eszter szavalata követte, aki Kányády Sándor Vannak vidékek c. verséből adott elő egy részletet, végül a  ráti Szent Mihály Gyermekotthon neveltjei szatmári táncokkal szórakoztatták  az egybegyűlteket.

Ezt követően került sor a Pankovics Andrea közreműködésével a beérkezett pályamunkák értékelésére. A tanárnő elmondta, összesen 23 munka érkezett be, ebből 3 a határon túlról, a Vajdaságból illetve Magyarországról. A pályázaton egy adott iskola településének, vagy az iskola vonzáskörzetébe tartozó település egy-egy kiváló szülöttének életét és munkásságát bemutató alkotással lehetett részt venni. Érkeztek pályamunkák többek között II. Rákóczi Ferencről, Erdélyi Jánosról, Mécs Lászlóról, Jedlik Ányosról, Kaszás Attiláról, Herczegh Gézáról, de ezeknél kevésbé ismert emberekről is, néptanítókról, lelkészekről stb.

Az értékelésnél fontos volt a téma kiválasztása, megközelítése, az alkotó gyerekek önállósága, a mellékletek minősége illetve a műfaj kiválasztása. Ezek alapján harmadik helyen a királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola diákjai végeztek, akik iskolájuk névadóját, az ismert nyelvújítót mutatták be. A második hely Szőgyénbe került, ők Csongrády Lajossal, szintén iskolájuk névadójával készítettek egy képzelt riportot, bemutatva annak sokoldalú tevékenységét. Az első helyet pedig a füleki II. Koháry István Alapiskola diákjai érdemelték ki, akik Hulita Vilmos, a Füleki Zománcgyár egykori igazgatójának, ill. a város  polgármesterének állítottak emléket pályamunkájukkal.

Az első három helyezett csoport tagjai tárgyi jutalomban részesültek, illetve 3 napot tölthetnek majd Budapesten. Herczegh Anita nemcsak őket, hanem minden fellépőt megajándékozott. A rendezvény végén is ő osztotta meg hallgatóságával gondolatait:

Mondandóját egy Tamási Áron idézettel kezdte: Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született. A gyerekek munkáikban olyan jeles felvidéki életpályákat mutattak be, amelyek egyértelművé teszik: életünk legfontosabb feladata a közösség szolgálata. Mert az emberi nagyság ott kezdődik, amikor észrevesszük. hogy rajtunk kívül is élnek emberek.

Herczegh Anita gratulált a versenyzők teljesítményéhez, az ultratávfutóknak és Gui Angélának pedig a jószolgálathoz, és ahhoz, hogy  felhívták a ráti gyermekotthon támogatására a figyelmet. Ő maga a gyermekotthon minden lakóját megajándékozta. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

A futók érkezése
A futók érkezése
Fotó:  Zsebik Ildikó

Gui Angéla, Gabri Rudolf, Herczegh Anita
Gui Angéla, Gabri Rudolf, Herczegh Anita
Fotó:  Zsebik Ildikó

Az ovisok műsora
Az ovisok műsora
Fotó:  Zsebik Ildikó

ratiak.jpg
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.