2022. február 10., 20:25

Eldőlt, melyik társaság újíthatja fel a komáromi volt rendelőintézet épületét

A komáromi városi önkormányzat a február 10-i ülésén megszavazta, hogy az egykori komáromi rendelőintézet épületét és telkét a magyarországi Manevi Zrt. szlovákiai leányvállalatának, a Manevi Sk Kft-nek adja el. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi hátterű társaság a 268 ezer eurós kikiáltási árnál 2 ezer euróval többet ajánlott a mostoha sorsú ingatlanért, aminek legkésőbb öt éven belül a Klapka tér egyik ékévé kell válnia.

Eldőlt, hogy melyik társaság újíthatja fel a komáromi volt rendelőintézet épületét
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A hajdani komáromi rendelőintézet épülete majd ismét a Klapka tér egyik ékévé válhat

Tavaly már írtunk arról, hogy a Komáromi Városi Hivatal megkapta a szlovák kulturális minisztérium hivatalos levelét, miszerint nem kíván élni az egykori komáromi rendelőintézet épületére vonatkozó elővásárlási jogával. Azután 2021. december 1-i dátummal kiírta a vonatkozó versenytárgyalást, amely határideje 2022. január 17-én 12 órakor zárult, az ingatlan kikiáltási ára pedig 268 ezer euró volt. A teljes versenykiírás felkerült Komárom város honlapjára.

Eldőlt, hogy melyik társaság újíthatja fel a komáromi volt rendelőintézet épületét
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A volt komáromi rendelőintézet egyre romlóbb állagú épülete hátulról
A megszabott határidőig két társaság: a korábbi érdeklődő, vagyis a dunaszerdahelyi bejegyzésű Manevi Sk Kft. és a komáromi Panorama Property Investments Kft. levélben jelezte a vásárlási szándékát a Komáromi Városi Hivatalnak, s mindketten befizették a biztosítéknak szánt összeget is, ami a meghirdetett 268 ezer eurós kikiáltási ár 10 százaléka volt.

A nyilvános kereskedelmi versenytárgyalást kiértékelő, városi képviselőkből álló bizottság (elnöke: Bujna Zoltán, tagjai: Bauer Ildiko, Knirs Imre, Molnár Marián és Ruman Patrik) a január 24-i ülésén egyöntetűen úgy határozott: a képviselő-testületnek a Manevi Sk Kft. ajánlatát javasolja elfogadásra. Egyrészt azért, mert az többet, vagyis 270 ezer eurót kínált fel az ingatlanért, másrészt azért, mert a másik félnél alaposabban dolgozta ki és részletesebben ismertette a vonatkozó terveit.

Eldőlt, hogy melyik társaság újíthatja fel a komáromi volt rendelőintézet épületét
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Bujna Zoltán volt a nyilvános kereskedelmi versenytárgyalást kiértékelő, városi képviselőkből álló bizottság elnöke

Majd a február 10-i testületi ülésen mérföldkőnek számító döntés született a mostoha sorsú ingatlan ügyében: a 25 képviselő jelen levő 80 százaléka megszavazta, hogy azt a Manevi Sk Kft. vásárolhatja meg. A győztesnek az adásvételi szerződés mindkét fél általi aláírása után, legkésőbb 30 napon belül ki kell fizetnie a vételár fennmaradó részét, s állnia kell a kataszteri bejegyzés költségeit is.

A beruházónak 3 éven belül el kell kezdenie, s további 2 éven belül pedig be is kell fejeznie a teljeskörű felújítást.

Ha ezt nem teszi, akkor a komáromi önkormányzat pénzbírsággal bünteti a céget, amely nagysága akár a vételi ár 10 százalékát is elérheti. Sőt, szükség esetén akár fel is mondhatja vele a szerződést. További feltételként szerepel az is, hogy a műemlék épületben nem folytathatnak szerencsejátékokat.

Eldőlt, hogy melyik társaság újíthatja fel a komáromi volt rendelőintézet épületét
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A jelen levő képviselők megszavazták, hogy az ingatlant a Manevi Sk Kft. vásárolhatja meg

Knirs Imre várostya és ex-alpolgármester a szavazás kapcsán megjegyezte: továbbra sem érti, hogy minek kellett ilyen sokáig húzni az időt,

hiszen hasonló döntés már csaknem 8 évvel ezelőtt is születhetett volna, de pár képviselő akkor nem akarta, hogy ez sikerüljön. Hangsúlyozta: mivel az elmúlt években a felvidéki magyar oktatási-nevelési, kulturális és egyházi intézmények, illetve vállalkozások, jelentős magyar állami támogatást kaptak, ez garanciát jelenthet arra, hogy a helyi lakosság körében csöppet sem magyarosan „poliklinikaként“ emlegetett épület is mielőbb megújuljon.

Eldőlt, hogy melyik társaság újíthatja fel a komáromi volt rendelőintézet épületét
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Knirs Imre és Andruskó Imre is szót kért a mérföldkőnek számító mai döntés kapcsán

Andruskó Imre képviselő kiemelte: Knirs Imre alpolgármesterként nagyon sokat tett ezen ügyért, jeles magyarországi politikusokkal is tárgyalt a pozitív végkifejlet érdekében. Hozzátette:

mi tagadás, Komárom városnak 2012 óta, amikor az a birtokába került, sosem volt elég pénze arra, hogy az objektumot rendbehozassa.

Nos, a történelmi épületek felújítása terén komoly refernciával rendelkező Manevi Sk Kft-nek ez végre sikerülhet – a helyi lokálpatrióták nagy örömére, akik már évek óta amiatt aggódnak, hogy majd a szemük előtt dől össze a nagymúltú, patinás épület. Portálunk továbbra is figyelemmel kíséri a fejleményeket, amelyekről olvasóinknak beszámolunk.

Eldőlt, hogy melyik társaság újíthatja fel a komáromi volt rendelőintézet épületét
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Keszegh Béla polgármester Varga Tamás és Ondrej Gajdáč alpolgármesterrel
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.