Eladni bárkinek?

Bokor Klára 2019. február 08., 14:23

Sok bajuk van a felvidéki községeknek az újonnan betelepül egyénekkel vagy családokkal, akik legtöbbje szociálisan rászorul. Jönnek Szlovákia minden tájáról, az se gond, hogy sosem hallottak arról a faluról, ahová költöznek. Olcsók a házak, és csak ez számít. Hogy munkalehetőség sincs? Talán ezen idegeskednek a legkevésbé.

Egyre csak gyűlnek a panaszok a községi hivatalokban, hogy

hangosak, saját mentalitás szerint élnek, szemetelnek, a fiatalabb korosztály tagjait nehéz integrálni az osztályközösségekbe, esetleg a rendőrség baja is meggyűlik velük.

És az önkormányzatok nem sok mindent tehetnek, bár próbálkoznak.

Nézzük most konkrétan Szőgyént, hogyan próbálják elejét venni annak, hogy beilleszkedni képtelen családok érkezzenek tömegesen.

Egy furmányos adásvétel után döntöttek úgy az önkormányzati képviselők 2017 novemberében, hogy

a község mellett működő Scheuden járulékos szervezet tevékenységébe beemelik az ingatlanközvetítés, ingatlanok vásárlása és bérlése tevékenységeket is.

Történt, hogy a tulajdonosok kitették megüresedett házuk ablakába a táblát:

A ház eladó!

Nemsokára jött is egy öltönyös férfi, tetszik neki a ház, szeretné megvásárolni és barátnőjével együtt ide költözne. A tulajdonosok körültekintően próbáltak eljárni, a szerződés kidolgozását szakemberre bízták. Jött a férfi a barátnővel, készpénzzel fizetett, így a ház a tulajdonába került. Nem költöztek oda azonnal, de rendet csináltak az udvaron, lefestették a redőnyöket.

Amikor aztán az eladók pár hónap múlva hallották kik költöztek oda és hányan!, nem tudták mire vélni.

Mikor a vevőt felelősségre vonták, csak annyit mondott, jobb árért el tudta adni, mint ahogy vette, így hát továbbadta. Azt csak később tudták meg, hogy az öltönyös férfia anyja ingatlanközvetítéssel foglalkozik.

Méri Szabolcs polgármester elmondta, hogy amikor annak idején tudomást szereztek arról, hogy a házat nem sokkal az átíratás után továbbadták, tudták, sürgősen lépni kell.  

„Mindenféle irodák árulják a szőgyéni házakat, akiknek mindegy, kik költöznek a faluba. Elhatároztuk, a lakosok segítésére saját ingatlanirodát alapítunk, ahol ügyelünk rá, olyanoknak értékesítsük az ingatlant, akikkel nem gond az együttélés, de arra is odafigyelünk, hogy ne aprópénzért, de piaci áron tudják értékesíteni eladásra szánt házaikat. Az általunk írt adásvételi szerződésbe belefoglaljuk a község elővásárlási jogát, így azt nem lehet a tudtunk nélkül továbbadni. Az is az előnyünk, hogy mi nem törekszünk akkora haszonra, mint a hagyományos ingatlanközvetítő irodák”

– magyarázza a polgármester.

Van-e erre pénzügyi és emberi erőforrása a községnek?

Méri Szabolcs polgármester elismerte, komoly logisztika feladat előteremteni mindkettőt. Elmondta, a költségvetésben már átcsoportosítottak erre pénzeszközöket, persze a lehetőségeikhez mérten. Az ingatlanközvetítéssel kapcsolatos tevékenységek java részét el tudják végezni önerőből, de a munkaügyi hivatalba is megpályáztak egy munkahelyet.

Méri Szabolcs polgármester ls Kunyik Tamás főellenőr

Már több mint egy éve működnek, de a legtöbbször csak azok a tulajdonosok keresik fel őket, akiknek más irodák nem tudták értékesíteni a házaikat. „Azt elismerem, hogy a neves irodákhoz képest talán hosszabb időt vesz igénybe a megfelelő vevő megtalálása, de ha az ingatlanközvetítés terhét magára vette a község, elvárható a lakosoktól is a megértés és türelem ezen a téren.

Nem mindegy, kivel osztjuk meg életterünket”

– hangsúlyozta Méri Szabolcs.

Képgalériánk:

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS