2022. november 26., 14:58

EgyüttÉrzés- fejlesztő önismereti tréning tanítóknak

A bénai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda a fenti címmel szervezett szakmai képzést a kisiskolák pedagógusainak. A továbbképzés célja, a pedagógusok fejlesztése, önmaguk jobb megismerése és ezáltal másokkal (a tanulókkal, szülőkkel, kollégákkal) való kapcsolatuk fejlődése volt.

Szakmai nap Bénán
Fotó: Csányi Ildikó

A tréningen az önismereti jellegű játékos feladatok álltak a fókuszban. Ezen kívül a pedagógusok intraperszonalis kapcsolatainak kialakítása, megerősítése volt a cél. A képzést Kőműves Bacskai Boglárka tanácsadó szakpszichológus vezette, aki bénai származású. Magyarországon tanult, jelenleg Szécsényben él és Balassagyarmaton dolgozik. Csányi Ildikó, a bénai alapiskola és óvoda igazgatója portálunknak elmondta, konfliktuskezelés, önbizalom fejlesztés és pozitív megerősítések is tarkították a napot. A visszajelzések alapján, a résztvevők önmagukkal kapcsolatban tettek felismeréseket, valamint önismereti kártyajáték során fejlődési lehetőségekkel, a hétköznapok során felhasználható ötletekkel gazdagodtak.

„A hangulat rendkívül pozitív, befogadó, szeretetteljes és megtartó volt, így mélyebb érzelmek megélésére is lehetőséget adott a csoport. A csoportvezető szakmailag az önismereti csoportok vezetésében jártas, ezért esett erre a választás. Külön öröm számomra, hogy az előadónkban egy volt tanítványomat köszönthettem, aki ebben a bénai kisiskolában kezdte tanulmányait, s ez büszkeséggel tölt el minket” – nyilatkozta a pedagógus, hozzátéve, úgy véli, a pedagógusok, mivel minden nap személyiségüket felhasználva nevelik, oktatják a gyerekeket, így nagyon fontos, és hasznos a kellő önismeret az emberekkel (szülők, gyerekek, kollégák) való munka során.

A képzésen öt iskola tíz pedagógusa vett részt.

Fülekkovácsiból, Sávolyból, Csomáról, Fülekpüspökiről és Bénáról is érkeztek érdeklődők. Csányi Ildikótól megtudtuk, hogy a kisiskolák csoportja kezdetben 3 iskola szoros együttmúködéséből keletkezett (Béna, Fülekkovácsi, Sávoly), majd tavaly csatlakozott Csoma, az idén pedig Fülekpüspöki.  

„Már a tavalyi Fülekkovácsiban megrendezett tréningen elhatároztam, hogy a jövőben szervezek egy hasonló szakmai napot, és azt is tudtam, kit hívok meg előadónak. Nekünk pedagógusoknak nagyon nagy szükségünk van az ilyen jellegű találkozókra, mert ezekből merítünk erőt a mindennapi munkánkhoz, a problémáink megoldásához. Ösztönözzük, buzdítjuk egymást, közösen járunk továbbképzésekre, sőt, még a szabadidőnk egy részét is közösen töltjük. Együtt járunk színházba, koncertekre, de szeretjük a sportot is. Túrázni, úszni, jógázni szoktunk“ – avatott be az igazgatónő.

Szakmai nap Bénán
Fotó:  Csányi Ildikó

„Nagyon örültem ennek a mai alkalomnak. Újra egymásra figyelve, egymást megerősítve tölthettük el a napot. Szakember vezetésével erősödhettünk meg, kaphattunk új lendületet a napi munkához. Nem utolsó sorban pedig, a kisiskolák pedagógusainak volt lehetősége megosztani a tapasztalatait, vagy akár segítséget kérni a hasonló helyzetben lévő kollégáktól“- mondta el Hajdók Hajnalka, a Fülekkovácsi Alapiskola igazgatója.

Gál Veronika, a Füleksávolyi Alapiskola pedagógusa szerint, a munkás ember lelki egészségével mit sem törődnek tájainkon. Legyen az orvos, tanító, pék, szakács, irodai munkás vagy egyéb alkalmazott.

„Pedig közismert, hogy akkor tudja az alkalmazott a legjobbat és legtöbbet nyújtani, ha a lelke a helyén van. Ez a tréning is megmutatta, mennyi belső kétely, ismeretlen, olykor bánat van bennünk, amit önismeret útján oldhatunk, könnyebbé tehetünk, hogy aztán a munkában is felhőtlenül érezzük magunkat. A mai közösség tagjai mind hasonló kihívásokkal néznek szembe nap, mint nap. Egy falusi kisiskola pedagógusaként fontosnak tartom, hogy összetartsunk, megosszuk tapasztalatainkat és együtt fejlődjünk az önismeret útján“ – hangsúlyozta Gál Veronika.

Tóth Júlia, a Fülekpüspöki Alapiskola igazgatója is pozitívan értékelte a szakmai napot.

„Egyetértünk abban, hogy nem csak a gyerekeket, hanem magunkat is fejlesztenünk, sőt ismernünk kell. A tréning során szimpatikus feladatok segítettek abban, hogy különféle érzések szabaduljanak fel bennünk, amik elősegítették és rámutattak az önismeret fontosságára. Hisz magunkból csak úgy tudunk adni gyermeknek, kollégának, ha ismerjük - legalább részben - a képességeinket, adottságainkat, esetleg korlátainkat. A tréning "feladatai" segíthetnek abban, hogyan kezeljük esetlegesen azoknak a diákjainknak az érzéseit, akik olyan problémákkal küzdenek, amit nehezen osztanának meg másokkal, vagy nem tudják megfelelően feldolgozni. Bátorítást adhat nekik is, ha hallják társaiktól, hogy fontosak számukra és, hogy nincsenek egyedül a világban, számíthatnak segítségre, hogy nem csak az osztálytársak, de a tanítóik is bíznak bennük. A legfontosabb viszont, hogy önmagukban bízzanak, ismerjék fel, miben jók“ – emelte ki Tóth Júlia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.