2022. július 10., 14:00

Együtt ünnepelt a Nádas

A farnadi Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes 2022-ben két rendezvénnyel ünnepelte meg működésének 25. évfordulóját. A jubileumi műsorfolyam első része március 26-án, a folytatás július 9-én valósult meg.

Nádas
Médialapozó
Fotó: Csáky Mátyás
a gálán

2022. július 9-én a farnadi kultúrházban megtartott jubileumi rendezvény műsorfolyamában az érdeklődők elsőként tardoskeddi táncokat láthattak; az Emlékképek című koreográfiát a táncegyüttes egykori vezetői, Koronczi Alexandra és Légár Dániel készítették. Ezután a tánccsoport utánpótlásaként 2018 januárjától működő Nádaska állt színpadra, hogy előadják a Csóka Szilvia és Dohány István által koreografált mezőföldi ugrós táncokat.

A jelenleg húsz táncossal működő Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes – az Ifjú Szívek Táncszínház táncosainak, Gyenes Barbara és Brusznyai Erik koreográfusoknak köszönhetően – Próbafolyamat címmel parnói szlovák táncokat is bemutatott. A gálaműsor folyamán a táncegyüttes korábbi tagjai is felléptek, így a közönség láthatta a Nagy Csomor Ildikó megalkotta zobori karikázót, a Dohány István által összeállított szatmári táncokat, valamint a Koronczi Alexandra és Légár Dániel jóvoltából színpadra rendezett szentiványi koreográfiát is.

A bukovinai koreográfiát, amelyet Takács Veronika és Légár Dániel készített, a jelenlegi és egykori táncosok közösen mutatták be – Babulka Gábor és Hargitai Gergely vendégzenészekkel kiegészülve.

A jelenlegi csapat magyarózdi táncot is járt; a Kirakós című koreográfia, amelyet Gyenes Barbara és Brusznyai Erik alkotott, a Táncfórum jóvoltából a Mentorprogram keretein belül készült el.

A fellépők között feltűnt A barátok zenekar is, amely 2018-ban a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola vonós tagozatos növendékeiből alakult meg. A magyarbődi népzenével pódiumra álló kis népi zenekar munkáját a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia is támogatja. A gála során Tóth Tilda szólót énekelt, nagybőgőn a Varjos zenekar muzsikusa, Mocsi Péter zenélt. A műsorfolyam a Táncfórum támogatásával megrendezett táncházzal ért véget, mely során – a Varjos zenekar közreműködése mellett – Koronczi Alexandra és Légár Dániel oktatott.

Fantasztikus érzés visszajönni. Véleményem szerint a zobori karikázó most sokkal jobb volt, mint az eredeti; úgy láttam, hogy az egykori táncosokban mostanra érett meg a dolog”

– mondta el Nagy Csomor Ildikó, aki a leghosszabb ideig, 2004-től tíz éven keresztül volt a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes vezetője. Örömmel beszélt arról, hogy a néptánccsoport mellett elkezdett működni a több mint harminc főt számláló Nádaska:

Mindig is az volt a vágyam, hogy akár már hároméves kortól létrehozzunk csoportokat, amelyekre aztán a későbbiekben lehet építkezni. Ez most részben megvalósulni látszik.”

A néptánccsoport jelenlegi irányítói, Bohák Emese és Dohány István sok szempontból nehéz időszakban, 2020 januárjában vették át a csapat vezetését. Kihívásként jelent meg számukra a táncegyüttesen belül végbement generációváltás és a járványhelyzet is, ezzel együtt ma már kijelenthető: jó kezekben van a csoport. Amint azt a tánccsoportot fenntartó Nádas Kulturális Klub tagja és a tánccsoport körül több szerepben munkálkodó Harangozó Kornélia elmondta, a Nádas ugyan 2000-től a klub mellett működik, az önkormányzat és a faluközösség támogatása nélkül aligha létezhetne: „Talán ilyen még sosem volt, hogy ennyire tudunk támaszkodni a szülők segítségére, támogatására.”

A délután folyamán lehetőség volt megtekinteni a Nádas archívumából származó régi felvételeket; ezeket szintén Harangozó Kornélia válogatta.

Az elmúlt másfél hónap – az olaszországi turnéval, a fellépésekkel, a július 4-étől zajló egész hetes táborral és a sok-sok próbával – egy nagyon intenzív időszak volt; ez az este volt az egésznek a kicsúcsosodása, a beteljesedése. Úgy gondolom, hogy a csapat nagyon összekovácsolódott. Eddig is csapatként viselkedtek, de szerintem most jött el az a pillanat, amikor szinte eggyé váltak a színpadon. Ez pedig óriási büszkeséggel tölt el engem, s hálás vagyok, hogy részese lehetek a Nádas családjának”

– fogalmazta meg kérdésünkre Dohány István, majd a tervekről is szót ejtett:

Most három hét szünet következik, aztán augusztus 1-jén lesz egy tánctáborunk. A Nádas együtt készül a zselízi, a búcsi és az ipolyszalkai csapattal az Országos Népművészeti Fesztiválra; augusztus 20-án egy közös koreográfiát adunk majd elő. Fel fogunk lépni az ipolybalogi Szent Korona Ünnepen, s őszre egy erdélyi fellépést is tervezünk; meghívtak bennünket a Garam Menti Néptáncegyüttes jubileumi folklórestjére, valamint egy prágai turné is tervben van.”
Nádas
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.