Egyre több hulladékot hasznosítanak újra Kassán, de van még hová fejlődni

2021. június 22., 16:28
ma7

Több mint 20 százalékkal emelkedett éves viszonylatban a szelektíven gyűjtött hulladék aránya Kassán. Ennek ellenére a helyzet nem rózsás, az összegyűjtött hulladék legnagyobb részét, csaknem kétharmadát továbbra is a vegyes háztartási hulladék teszi ki.

hulladék, szemét, konténer, újrahasznosítás, papír
Fotó: TASR

Közel 22 százalékkal növekedett a szeparált hulladék aránya Kassán a 2020-as évben az előző esztendőhöz viszonyítva – közölte a Kosit hulladékgazdálkodási cég munkatársa, Slavomíra Brzová.

Rámutatott, a szelektíven gyűjtött hulladékok közül nagymértékben megnövekedett a papír mennyisége.

Míg néhány ével ezelőtt ennek a nagy részét az újságok, folyóiartok tették ki, ma már a karton csomagolóanyagok. Legnagyobb valószínűséggel ez az online vásárlás népszerűségének növekedésével függ össze

– mondta hozzátéve, a kartondobozokat szét kell szedni, esetleg kisebb darabokra vágni.

Emlékeztetett, hogy a színes konténerekbe ne dobjunk olyasmit, ami nem oda való, ezzel ugyanis az egyébként újrahasznosítható hulladék reciklálását is lehetetlenné tesszük. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a megfelelően szétválogatott hulladékot sem lehet mindig teljesen újrahasznosítani. Nemcsak az esetleges szennyeződések végett, hanem összetételük miatt is, sokszor ugyanis ún. kompozit anyagokból készülnek. A cég alkalmazottai a szelektíven gyűjtött hulladékot még átválogatják, kiválasztják, mit lehet újrahasznosítani és mit nem.

hulladék, szemét, konténer, újrahasznosítás, Kassa
Fotó: TASR

A hulladék legnagyobb részét a vegyes háztartási hulladék teszi ki. Az elmúlt tíz évben mennyisége körülbelül harmadával növekedett Szlovákiában.

A Kosit a 244 településről, ahol szolgáltatásai elérhetők, a tavalyi év során 322 000 tonna hulladékot szállított el, ennek körülbelül 70 százaléka volt háztartási hulladék.

A konténereken elhelyezett matricák segítenek abban, hogy a megfelelő típusú hulladék a megfelelő gyűjtőedénybe kerüljön. Ha ennek ellenére bizonytalanok lennénk, az ezzel kapcsolatos információk elérhetők az interneten, illetve a hulladékgazdálkodási vállalattal is kapcsolatba léphetünk, adnak tanácsot.

Gyakorlati példákat felhozva Brzová megemlítette, hogy

a folyékony mosószerek és öblítők csomagolását az újrahasznosítás után játszóterek építésénél használják fel, a műanyag zacskókból, táskákból pedig padok készülnek a parkokba. A műanyag üvegeket ruhagyártásra használják, az alumínium sörösdobozokból pedig bicikliváz vagy serpenyő készül. Az újrahasznosítás szempontjából a legértékesebb az üveg, annak ugyanis a folyamat során nem romlik a minősége, vagyis szinte a végtelenségig újrahasznosítható

– magyarázta.

Kövesse facebook oldalunkat is!