2022. augusztus 29., 16:57

Egyre több arzént mos magával a Sajó

Újabb videót tett közzé a közösségi hálón Varga Tibor sebészorvos, a Sajó megmentéséért küzdő aktivisták egyike. A videóban rámutat, a folyó alsóbb szakaszain növekszik az arzén koncentrációja az üledékben.

Sajó, szennyezés, üledék
Fotó: Fábián Gergely

Varga Tibor a múlt héten a Sajó magyarországi szakaszán, Sajópüspökinél vett üledékmintát. Ezt Ing. Darinka Štyriakova, PhD. vizsgálta meg röntgen spektrométerrel (XRF), amely azt mutatta, a mintában a vas aránya 4,15 %, továbbá található benne egyebek mellett mangán 1420 mg/kg, nikkel 51 mg/kg és arzén 31 mg/kg arányban. A szakértő rámutatott, az arzén aránya növekedett az előző mérések óta, jelenleg már több mint kétszeresen meghaladja a Magyarországon megengedett 15 mg/kg-os értéket.

Sajó, szennyezés, környezeti katasztrófa, Varga Tibor

Sajópüspökinél a Greenpeace is vett mintákat a folyó vizéből és az üledék felső rétegéből még május végén, az ő méréseik alapján az arzén koncentrációja 19, illetve 20 mg/kg volt. Vagyis azóta egyre több arzént most magával a Sajó.

Varga Tibor rámutat, a Szlovák Tudományos Akadémia azt javasolta a szlovákiai illetékes szerveknek, hogy a folyóból el kell távolítani a veszélyes üledéket, semmi esetre sem szabad hagyni, hogy a sodrás a folyó alsóbb szakaszaira mossa. Hozzáteszi, a hatóságok több mint 6 hónap alatt azt sem tudták elérni, hogy megakadályozzák a szennyezett bányavíz beáramlását a folyóba.

A szennyezett víz továbbra is folyik a Sajóba, február óta körülbelül 2,3 tonna arzén került a vizébe, és ez a szám napról napra növekszik. Az arzén a folyó medrében fekszik az üledékben, és minden nap a sodrással lejjebb kerül a folyó alsóbb szakaszaira”

– mondja Varga Tibor.

Sajó, szennyezés, környezeti katasztrófa, Varga Tibor

„Vettem a bátorságot, hogy főként magyar nyelvű, szlovák felirattal ellátott videót készítsek, hogy a 124 km hosszú folyó magyarországi szakaszának környékén élők is tudjanak az arzén formájában jelentkező veszélyről, és ne csak az illetékes (szlovák – a szerk. megj.) hivatalok nyilatkozataira hallgassanak, akik eleinte nem vették komolyan a helyzetet, majd azt állították, hogy már majdnem megoldották, majd rendkívüli állapotot hirdettek, most pedig folytatják a probléma elbagatellizálását és a közvélemény félrevezetését” – teszi hozzá.

A videó alább tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.