Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. november 4., 12:13

Egymillió eurós beruházás kezdődött a Csallóközi Múzeumban

Ezekben a forráshiányos időkben igazán jó hír, hogy megyei támogatással teljesen átalakul és bővül a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum raktárépülete. Egy elavult, a tűzbiztonsági előírásoknak már nem megfelelő épület 21. századi követelményeknek megfelelő átépítéséről van szó. Nemcsak a raktárépületet építik át, az emeletre kerülnek a múzeum irodahelyiségei is. Ezáltal pedig újabb hely szabadul fel a múzeum gyűjteményének, bővülhet a kiállítási tér a kastély épületében.

A Csallóközi Múzeum főépülete

„Nagyjából 1 millió eurós beruházásról van szó, ami jövő októberre készül el. Nagy köszönet jár ezért a megyei önkormányzatnak és Berényi József megyei alelnöknek, aki személyesen is sokat tett annak érdekében, hogy ez az átépítés megvalósulhasson.

Az épület emeletén négy iroda, archív, konzervátori helyiség lesz. Végre ideális körülmények között folyhat majd az értékmentő munka”

– tájékoztat Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója. Hozzáteszi, Dunaszerdahely városával is remek az együttműködés, az önkormányzat is prioritásként kezeli intézményüket, s amiben tud, segít.

Beszél arról is, hogy ezekben az energiaválságos időkben, ők is igyekeznek spórolni a fűtésen és világításon. Már magasabb előleget fizetnek, mint tavaly ilyenkor, de teljesen nem hagyhatják kihűlni a Sárga kastély falait, hiszen a múzeumi tárgyak állagának megóvása miatt is szükséges egy állandó hőmérséklet. A kiállítócsarnokot szintén temperálni kell.

„Gyakran fel is kell fűteni, hiszen szerencsére egymást érik itt a rendezvények. Ezen a héten például lesz kiállításmegnyitónk, konferenciánk és koncertünk is.

A hosszú covidos időszak és a bezártság után kifejezetten örülünk annak, hogy felpezsdült nálunk az élet. Reméljük, a téli hónapokban sem kényszerülünk majd arra, hogy bezárjunk a magas rezsi miatt. Készülünk forgatókönyvekkel, hogy esetleg milyen irányba mozdulunk el, ha a szükség úgy hozná”

– teszi hozzá.

Nagy Iván szerint a jövőt illetően még nem látnak tisztán, de ők azért már terveznek. Annál is inkább, mert haladni kell a korral, a múzeumok a világ minden részén átalakulóban vannak. Ebből pedig ők sem szeretnének kimaradni. Az elmúlt években megtanultak pályázni, szép summát sikerült elnyerniük például a kelta csónak restaurálására. Régi terve is valóra vált, fel tudott venni állásba egy régészt, sőt egy történészt is. A szakmai munka, a kutatás tehát kellő színvonalon biztosított.

Nagy Iván
Fotó:  B. Vida Júlia

A Covid után felpörgették múzeumpedagógiai projektjüket is, több iskolával szoros az együttműködésük.

Múzeumunkban a gyerekek élményszerűen ismerkednek meg elsősorban a Csallóköz hiedelemvilágával. A jövőben szeretnénk olyan interaktív sétára alkalmas helyet is kialakítani, ahol a csallóközi hiedelemvilágot tudnánk mutatni. Erre a célra pincét lehetne átalakítani. A mostani átépítést követően felszabaduló helyiségekben pedig szeretnénk bemutatni a keresztény egyház múltját, a dunaszerdahelyi zsidó közösség múltját, az épített örökséget, a csallóközi nemzetségeket, híres családokat.

Sőt, még a szocializmusnak is szeretnénk emléket állítani. A mai fiatalok például már nem is tudják, hogy volt itt valaha egy híres cukorgyár, aminek mára írmagja sem maradt és egy csomó élelmiszer-feldolgozó üzem is működött” – sorolja, mi mindennel lehetne bővíteni a Csallóközi Múzeum repertoárját.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.