cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. szeptember 26., 09:16

Egymáshoz érünk a hídon át

Szombat délután folytatódott az ünnepségsorozat, melyet Párkány városa szervezett az Mária Valéria híd újjáépítésének 20. évfordulója alkalmából.

Mária Valéria híd
Galéria
+6 kép a galériában
Az ünnepség a híd lábánál kezdődött
Fotó: Bokor Klára

Az ünneplők a híd lábánál gyülekeztek, ahol Kornélia Slabáková és Gajdošík György a Párkányi Szlovák-Magyar Baráti Társaság szóltak az ünnep kapcsán. Elmondták, most ünneplik társaságuk megalapításának 25. évfordulóját. Az itt élő embereket a barátság, az együttélés, a közös múlt, de elsősorban a közös európai jövő késztette arra, hogy megalapítsák a társaságot. Hagsúlyozták, tagjaik sokat tettek a híd megépültéért.

Mária Valéria híd
Koszorúzás
Fotó:  Bokor Klára

Ezt követően a párkányiak közösen az esztergomiakkal koszorúkat helyeztek el a híd talapzatánál.

A népviseleti felvonulás a Duna-korzóról indult a Komáromi Vidám Fiúk fúvószenekar kíséretében a városközpont szabadtéri színpadjához.

Mária Valéria híd
Népviseleti felvonulás
Fotó:  Bokor Klára
Két emberöltőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újból összeérjen az, ami egyébként is összetartozott
57 hosszú évet kellett várni arra, hogy újjáépüljön a Párkányt Esztergommal összekötő ipari remekmű, amely 126 éve viseli Mária Valéria főhercegnő nevét. Ünnepelni jöttünk a hidat és megemlékezni történelméről

– hangsúlyozták a műsorvezetők.

Párkány főtere
Fotó:  Bokor Klára

Juhász Gyula előadásában Tóth Árpád A hídon című versét hallhattuk, majd Krško Roman operaénekes szlovákul, Varga Miklós énekes magyarul elénekelték a Kormorán együttes Öled át, ki melletted áll dalát, amellyel felidézték a húsz éve, az átadáskor tapasztalt eufórikus hangulatot.

Párkányi ünnepség
Varga Miklós és Krško Roman
Fotó:  Bokor Klára

Szabó Eugen Párkány polgármestere kifejtette, az egész régió szempontjából fontos a híd szerepe és köszönetet mondott mindazon intézményeknek, politikai csoportosulásoknak és magánszemélyeknek, akik segítették a híd megépültét. Párkány testvértelepülései nevében Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Mustó Géza Zoltán Kőbánya alpolgármestere is megosztották a híddal kapcsolatos gondolataikat az ünneplőkkel. Párkány többi testvértelepülése járványügyi korlátozások miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

párkányi ünnepség
Ifjú Szívek Táncszínház előadása
Fotó:  facebook
XX. Duna Menti Folklórfesztivál
Húsz éve szervezi fáradhatatlanul a fesztivált a Kisbojár néptánccsoport, konkrétan Hégli Marianna és férje Hégli Gyula. A kulturális összetartozást hirdetik a tánc és a zene nyelvén

– emelte ki Glázer Éva műsorvezető. A műsorban a Kisbojtáron kívül fellépett az Ifjú Szívek táncszínház, a nyitrai Furmani együttes, este pedig Varga Miklós és zenekara adott fergeteges koncertet.

Ezen a napon is levetítették a Danubius moziban Gyűgyi László fotóművész, operatőr hídról készült filmjét.

3-hid-copy
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.