2021. november 22., 14:24

Egyes járatok útvonal-változtatásával oldaná a helyzetet Pozsony megyében az Arriva

A Pozsony megye autóbusz-közlekedésében kialakult helyzettel korábban már foglalkoztunk portálunkon, a megye a múlt hét folyamán néhány napos határidőt adott az autóbuszközlekedését biztosító új szállítócég Arrivának az áldatlan helyzet megoldására. Az Arriva akkut sofőrhiánnyal küszködött már a csatasorba állásakor Pozsony megyében, a cég vezetése azt ígérte, gőzerőkkel dolgoznak a helyzet megoldásán.

Arriva - autóbusz
Fotó: TASR

Az Arriva a sofőrtoborzáson kívül, egyes kiválasztott járatok útvonalának a megváltoztatásával is igyekszik enyhíteni a helyzeten. Az útvonal-változtatások Pozsony Megye Integrált Közlekedési Rendszerének (IDS BK) honlapja alapján mától érvényesek, és a Bazin, Szenc, Somorja és Malacka felől közlekedő járatokat érintik.

A honlap tájékoztatása szerint mától például a Szenc felé tartó 605-ös gyorsjárat nem az autópályán közlekedik, hanem Pozsonyivánka és Cseklész között, az útvonal összes megállójának az érintésével. „A 609-es gyorsított járat szintén nem az autópályán közlekedik, hanem Szencen és Cseklészen keresztül, útközben az összes megállóhelyen megáll. A 727-es járat Szemet és Gútor közt közlekedik, helyettesítve így a jelenleg nem közlekedő 737-es járatot. A 740-es járat Vőkön keresztül közlekedik mától, helyettesítve a 720-as járatot” – olvasható a rendszer honlapján.

Pozsony megye 10 évre írta alá a szerződést az Arriva szállítócéggel, amely azonban november 15-e óta, amikor is átvette a Slovak Lines cégtől a megye elővárosi közlekedésének biztosítását, gondokkal küszködik. A helyzet megoldására e hét végéig kapott határidőt a megyétől, ellenkező esetben nem kerülheti el a magas szerződésből eredő büntetéseket.

A Slovak Lines segítene a megyének a probléma megoldásában

A Slovak Lines azt állítja, kész segítséget nyújtani a megyének a regionális közlekedésben kialakult helyzet megoldásában. Megoldásokból ugyanis szerintük van néhány, ám egyik sem egyszerű. Pavol Labant, a Slovak Lines igazgatósági elnöke mai sajtótájékoztatóján kijelentette, „most a megyei önkormányzaton a sor, hogy átvegye az irányítást, és elkezdjen tárgyalni velünk”.

A Slovak Lines szerint az Arrivának több mint 250 autóbuszvezetője hiányzik.

Tudtuk, hogy az új szállítócégnek nem lesz könnyű dolga”

– jelentette ki Labant hozzáfűzve, az el nem indított autóbuszok aránya azonban őket is kellemetlenül meglepte. A Slovak Lines igazgatósági elnöke szerint cége kész tárgyalni az Arrivával a segítségnyújtásról, hozzáfűzte azt is, nem igaz, hogy lebeszélték volna a sofőröket arról, hogy átmenjenek az Arrivához. Korábban a Slovak Lines azt nyilatkozta, hogy az Arriva alábecsülte a sofőrök és a műszaki személyzet bérét és a számukat.

Azt állítja, ez volt a fő oka annak is, hogy kifogásokat nyújtott be a Közbeszerzési Hivatalhoz a versenypályázat során.

A szállítócég a fellebbezéseit elutasító határozat jogszerűségének felülvizsgálata érdekében bírósági beadvánnyal is élt. A Szlovák Lines az Arriva ajánlatának áttanulmányozása után aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a legalacsonyabb árú ajánlat nem felel meg a versenyfeltételeknek, azok be nem tartását eredményezheti, és veszélyeztetheti a szolgáltatásnyújtást, a minőséget, az utazás biztonságát, vagy a mintegy 500 gépjárművezető és műszaki személyzet bér- és szociális feltételeinek jelentős csökkentését eredményezheti.

Labant szerint Juraj Droba megyeelnöknek meg kellene szüntetnie az Arrivával kötött szerződést, és a helyzetet közvetlen tárgyalások útján vagy belső szállítón keresztül megoldani.

A Slovak Lines szerint a menetrendek késői közzététele, az új útvonalakat nem ismerő sofőrök, a zsúfolt buszok vagy a nem működő közlekedési kártyák további bizonyítékai az összeomlás előtt álló regionális közlekedésnek.

Juraj Droba megyeelnök azonban néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy a Slovak Lines visszatérése nem reális.

A megyének nem áll módjában visszatérni az eredeti szállítócéghez, és nem is fog. A visszaút nem lehetséges. Ha valaki mást mond, az nem tudja, mit beszél”

– jelentette ki akkor a megyeelnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.