2021. április 20., 13:30

Egy valódi bánya hangulatát ismerhetjük meg a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

Új attrakcióval várja a látogatókat a Rozsnyói Bányászati Múzeum, pontosabban a Sentinel Élményközpont, amely egy új, Bányaszállítás című tárlattal, ennek keretében egy tárnával bővült.

Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum

Bár a látogatók már eddig is találkozhattak a bányaszállítással kapcsolatos kiállítási tárgyakkal a Gömör bányászata és kohászata című tárlat keretében a múzeum külterületén, illetve egy bányavonattal is utazhattak, eddig hiányzott a gömöri régió bányászati örökségének modernebb módszerekkel történő ismertetése.

A bányaszállítás bemutatása, tekintettel a gépek méretére, sok helyet igényel, így jött létre az új dioráma, amely a közösségi hálón zajló közönségszavazás alapján az Alexander-tárna nevet kapta.

 A névadó Müller Sándor bányamérnök, az ő tervei alapján épült fel 1902-ben a bányászati és ásványtani múzeum céljaira létrehozott épület, amely ma a Sentinel Élményközpontnak ad otthont.

A kiállítási tárgyak és a modern technológia összekapcsolása révén egy érdekes új állandó tárlat született a múzeumban.

A bányavonat behajt a tárnába, a kocsikban ülő látogatók pedig sötétben találják magukat, ahogy egykor a bányászok. Az utazás során bepillantást nyerhetnek abba, milyen lehetett egy ilyen tárna, hallhatják a gépek, az élénk munka zaját.

A sötét, zajos környezetben hiteles képet kaphatnak arról, hogyan működött egy valódi bánya – magyarázta Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója.

A projektet Kassa megye támogatta. Rastislav Trnka megyeelnök szerint a tárlatnak köszönhetően sokat tanulhatnak a bányák működéséről azok, akik soha nem jártak bennük.

Akik pedig ismerik a bányai környezetet, felidézhetik a munkamódszereket és technológiákat, amelyeket a kitermelés során használtak a 20. században”

– tette hozzá Trnka.  

A tárna már elkészült, a tervek szerint hivatalosan a tavasz folyamán adják át a közönségnek. Az új tárlat vonzóbbá teheti a turisták számára az egykor bányászatáról híres gömöri régiót, s nemcsak az új látogatóknak lehet érdekes, hanem azoknak is, akik már jártak a múzeumban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.