2022. január 4., 18:38

Egy vágsellyei magáncég olt a mátyusföldi falvakban. Pozsonyvezekényen nagy volt az érdeklődés

Mobil oltóközpontot üzemeltető vágsellyei cég segítségével szerveznek oltási akciót a Galántai járásbeli falvak. Az érdeklődés leginkább a harmadik oltás iránt mutatkozik, kevesen veszik fel az első oltóanyagot. Pozsonyvezekényen egy délután alatt közel 130 embert oltottak be.

mobil oltóközpont, oltás
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Oltás Pozsonyvezekényen

Több település szervez oltási programot Nagyszombat megyében, a Galántai járásban. Január első hetében Pozsonyvezekény, Tallós, Alsószeli, Királyrév és Nádszeg is fogadja a vágsellyei cég által működtetett oltóközpontot. A polgármesterek elárulták, a lakosok részéről nagy az érdeklődés, főleg a harmadik adag felvételére regisztrálnak az emberek. Az oltást a falvak által kijelölt helyen, többnyire a kultúrházak nagytermében kapják meg az előre beregisztrált lakosok, de a cég mindig biztosít több oltóanyagot is, ha véletlenül valaki regisztráció nélkül szeretné beoltatni magát, élve a falu által felkínált lehetőséggel.

mobil oltóközpont, oltás
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Oltás Pozsonyvezekényen
Matovič utolsó pillanatai

Korábban nagy fejtörést okozott a polgármestereknek és az adminisztratív munkaerőnek, hogy időben, december 31-g tudják regisztrálni a harmadik oltásra bejelentkezett, hatvan év feletti lakosokat, hogy azok megkaphassák az Igor Matovič által bezengett 300 eurós oltási illetéket. Miután az adminisztrátorok végigdolgozták az óév utolsó napjait, hogy minden érdeklődőt időben regisztráljanak, a pénzügyminiszter december 30-án este bejelentette, hogy a hatvan év felettiek regisztrációját január közepéig meghosszabbítják, akkor kapják meg a bónuszt, ha január 31-ig már három oltással rendelkeznek.

A környék is érdeklődött 

Január 4-én, délután a mobil oltóközpont Pozsonyvezekényre érkezett. Zupko Tamás polgármester elmondta portálunknak, előzetesen 120-an regisztráltak a hivatalon keresztül, de folyamatosan érkeztek olyanok is, akik regisztráció nélkül szerettek volna oltatni. A regisztráltak többsége a harmadik oltást akarta felvenni. Végül 134 embert sikerült beoltani Pozsonyvezekényen, tizennégyüknek volt ez az első oltása. Erre az oltásra nagyrészt helybeliek jelentkeztek, de érkeztek a környező falvakból: Tallósról, Felsőszeliből, Vízkeletről, Hidaskürtről is.

A megbízott cég csak a Pfizer oltóanyagot adja be.

A beteg, mozgásképtelen emberekhez ki is száll a mobil oltóközpont, a polgármester elárulta falujában négy helyre megy majd ki az „oltóautó”. Azokat az idős embereket, akik igényelték, a falu munkása a községi autóval szállította a kultúrházban kialakított oltóközpontba.

mobil oltóközpont, oltás
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Oltás Pozsonyvezekényen

A faluban főleg az idős lakosok igényelték azt, hogy az önkormányzat szervezzen oltási akciót. Ezt a község jelezte is Nagyszombat megye felé, ahonnan azt a visszajelzést kapták, hogy szívesen segítenek az adminisztrációban, de a falu biztosítson orvost, illetve nővért, így a falvak többsége a vágsellye oltó céget bízta meg – nyilatkozta Zupko.

Első oltásán vett részt egy fiatal vezekényi anyuka is, aki egy hónappal ezelőtt hozta világra gyermekét. Portálunknak elmondta, nem tartott az oltástól, de míg babát várt nem akarta oltatni magát. Férje Bécsben kapott munkát, így a család is sok időt tölt majd az osztrák főváros közelében, ott pedig szigorúan veszik az oltottságot.

Hétezer embert oltottak be decemberben

Imrich Lovász, a mobil oltóközpontot üzemeltető cég vezetője elárulta, ő építész lévén, azért vágott bele egy ilyen vállalkozásba, mert a testvére a tavalyi évben nagyon csúnya szövődményekkel esett át a Covid-on, úgy érezte, valamit tenni kell az emberek megvédésének érdekében. Megszerezte a szükséges engedélyeket, szerződéseket kötött a biztosítókkal, bebiztosította a személyi adatokat feldolgozó adminisztrátorból (ezt a feladatot ő maga végzi el), egy orvosból és két egészségügyisből álló csapatot. Elmondta, Nyitra megyét, főként a Vágsellyei járást már gyakorlatilag „végigoltották”, most sok felkérésük van Nagyszombat megyétől, leginkább a Galántai járásból.

mobil oltóközpont, oltás
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Oltás Pozsonyvezekényen

A decemberben a cég 7000 embert oltott be, napi átlagban 300-at. A vakcinákat az egészségügyi minisztériumból szerzik be. A cég tavaly júniusban kezdte meg a tevékenységét, kezdetben hiába szólították meg szolgáltatásaikkal a polgármestereket, ritkán vették igénybe a szolgáltatásaikat. Mióta azonban az idősek bónuszát meghirdették, egyre több faluvezető jelentkezik – tette hozzá Lovász.

Katarína Škoricová Bírová, a Nyitrai kórház belgyógyásza nem tapasztalt az oltási kiszállásokon komoly mellékhatásokat. Elárulta, találkoztak már olyannal, hogy az oltakozó polgárnak a Pfizer-vakcinával kapcsolatban voltak ellenvetései, ők szívesebben veszik fel a Janssen vakcináját, amelyet azonban az orvos már kifutóban lát a piacról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.