Egy százalék alatt a fertőzöttségi arány a Mátyusföldön

2021. március 1., 17:10
Horváth Szomolai Andrea

A hétvégi antigén teszteléseken kevesebb lett a pozitívak száma a Mátyusföldön. PCR mintavételi pontot nyitnak Vágsellyén. Összefoglalónk.

Fotó: Királyrév település
Tesztelés Királyrévben
Galánta

Galántán február 20-a óta nem szerveznek külön tesztelést a lakosság számára, csak az előzetes regisztráció alapján működő hat magán tesztelési pont fogadja a polgárokat, így arról, hogy a városban milyenek az antigén tesztelés statisztikái, nincs információnk.

Peter Paška, a város polgármestere azonban arról adott értesítést, március 1-jén beoltják a Pátria idősotthon lakóit, ezzel talán lassan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba az intézményben.

Vágsellyei járás

Hasonló a helyzet a szomszédos járási városban, Vágsellyén is. A város már nem szervez antigén tesztelést, ott is a magáncégek által működtetett tíz mintavételi pont egyikén teszteltethetik magukat az emberek. Vágsellyén március 1-től működik majd PCR mintavételi központ. A helyi kultúrházban hétfőtől péntekig, reggel 9-től délután 16:00-ig teszteltethetik magukat az emberek PCR tesztekkel, törletvétel, vagy gargalizálás útján.

A vágsellyei PCR tesztelésre is szükséges az előzetes regisztráció, ezt a korona.gov portálon lehet elvégezni. A Vágsellyei járási hivatal értesítése szerint az elmúlt napokban 19 596 embert teszteltek le a járásban, 184 lett pozitív, ez 0,94%-ot jelent. Egy héttel ezelőtt 1,14% volt a fertőzöttségi arány.

Jó eredmények születtek a hétvégi tesztelésen Pered nagyközségben. Az elmúlt két hétvégén egy százalék alá szorult a statisztika a településen. Szombaton és vasárnap 1621 embert teszteltek le Pereden, mindössze 5 lett pozitív (0,31%). Agócs Kőrösi Ildikó polgármester szerint azonban van ok aggodalomra, hiszen tudomásuk van arról, hogy több, magát rosszul érző lakosuk már hétközben elment PCR tesztre, vagy antigén tesztre, és be is bizonyosodott a vírus jelenléte náluk. Így ők a hétvégi statisztikában nem szerepelnek. A polgármester azonban bízik abban, hogy a jó hétvégi teszteredményeket sikerül szinten tartani.

A nagyobb falvak is fellélegezhetnek

Nádszeg község hónapok óta küzd a koronavírussal. A fertőzöttségi arány stabilan egy százalék felett mozgott az elmúlt negyedévben. Kacz Éva, polgármester a hétvége után végre boldogan számol be arról, hogy a görbe elindult lefelé. A hétvégén 1681 tesztet végeztek el Nádszegen, 10-en lettek pozitívak, ez 0,59%-os fertőzöttséget jelent a községben. A polgármester reménykedik abban, hogy tartani tudják ezt az irányt. Nagyon hálás minden segítőnek, az utóbbi hétvége szervezési munkálataiért pedig a községháza dolgozóinak is, hiszen ő maga és az alpolgármester is karanténban voltak a múlt hét folyamán. Kacz Éva elmondja, a tesztelésre kicsit kevesebben jöttek, de ez annak betudható, hogy Nádszegen már sokan átestek a fertőzésen.

Királyrévben 450 személyt teszteltek a hétvégén, ketten lettek pozitívak (0, 44%). A kis falu mozitermében, ahol a teszteredményekre várakoznak a lakosok már szinte hagyományos módon ismeretterjesztő kisfilmeket vetítettek. Ezúttal a lebomló zöldhulladék újrahasznosításának a fontosságáról.

Alsószeliben 898 tesztet végeztek el pénteken és szombaton, 3-an lettek pozitívak. Felsőszeliben 1364 személyt teszteltek a hétvégén, 5 lett a pozitívak száma. Taksonyon 1294-en teszteltettek, mindössze 1 embernél mutatták ki a vírus jelenlétét. Kajalon a szombati napon zajlott a tesztelés, 601 mintavételből 5 pozitív esetet találtak, ami 0,83%.

Tallóson a szombati tesztelésen 835 letesztelt emberből 7 pozitív esetet regisztráltak, ez 0,83%. Horvéth Zoltán, polgármester beszámolt arról is, hogy a falu melletti romatelepen, Jegenyésen már nincs fertőzött személy, az óvintézkedések és a bevetett csapat munkája sikeresnek bizonyult.

Kövesse facebook oldalunkat is!