Egy presszót, legyen szíves

ma7 2018. április 19., 11:36

A fenti címmel Gaál Julianna idegenvezető tart magyar nyelvű tematikus városnézést április 22-én (vasárnap) a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében. Az érdeklődőket a Hodža téri (Grassalkovich-palota előtti) szökőkútnál várják 14 órára.

Fotó: A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma

A 20. század első felében a kávéházi kultúra elengedhetetlen része volt a mindig tisztelettudó, az óhajokat szavak nélkül is teljesítő pincér, a többnyelvű sajtó, a frissen őrölt kávé illata és a híres-hírhedt vendégkör. A kávéház napszaktól függően változott: reggel a munkába igyekvő dolgozóké volt, délelőtt üzleti tárgyalások színteréül szolgált, délután a jogászok vitaklubjának és a teasüteményüket fogyasztó, válogatott vendégek találkozóhelyének számított, este pedig a vidám, bohém, buja szórakozásnak adott teret. Hová tűntek a régi korok kávéházi szokásai? Milyenek a mai pozsonyi kávézók? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a tematikus séta.

Képgalériánk:
Fotó: A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma

A város múltjával és magyar hagyományaival foglalkozó Pozsonyi Kifli idén is több magyar városnézést szervez. Márciusban Korpás Árpád idegenvezető 1848/49 pozsonyi vonatkozásairól tartott sétát. A boldog békeidők épületei VII. – minden, ami az útikönyvekből kimarad(t) címmel május 27-én folytatódik B. Mánya Ágnes helytörténész, tanár sikeres sétasorozata.

Szeptember 9-én Brogyányi Mihály idegenvezető Pozsonyi paloták című sétájára hívják az érdeklődőket. Szeptember 30-án Hornyák István idegenvezető, újságíró Mátyás király és Pozsony című sétáján vehetnek részt mindazok, akik a Mátyás-emlékévben az uralkodóval kapcsolatos helyi vonatkozásokra kíváncsiak. Utóbbi esemény a XXXII. Pozsonyi Városi Kulturális Napok része.

0 HOZZÁSZÓLÁS