2022. július 7., 11:56

Egy jó példa az összefogásra Nógrádból

Június végén tartották a kisiskolák találkozójának záró rendezvényét. A tanulmányi versenyen Nógrád négy falusi iskolája mérette meg magát. A Fülekkovácsiban tartott rendezvényre Sávolyból, Bénáról és Csomáról érkeztek diákok.

Kisiskolák találkozója
Médialapozó
Fotó: Halama Bódi Andrea

Az esemény már záróakkordja volt azoknak a találkozóknak, melyeket június folyamán rendeztek az említett iskolák. Az első találkozóra Sávolyban került sor, ahol élménynapot tartottak. A napot tánctanulással, majd moldvai táncházzal indították, melyet Zsapka Attila fergeteges koncertje követett, végül sport- és váltóversenyek zárták.

Nagy szükségét éreztük, hogy nyissunk a környező iskolák felé, akik hasonló kihívásokkal küzdenek”

– mondta el Molnár Monika sávolyi igazgatónő. Szerinte fontosak az ilyesfajta találkozók, hiszen a gyerekek ezáltal kapcsolatot teremtenek mielőtt az ötödik osztályba kerülnek az új iskolában, így nem lesznek egymás számára idegenek, könnyebben beilleszkednek.

„A kapcsolatépítés az igazgatók és tanítók számára is fontos, hiszen kis költségvetésű iskolák csak összefogással képesek egy-egy kirándulást létrehozni, egy- egy akciót megszervezni” – tette hozzá.

Kisiskolák találkozója
Fotó:  Halama Bódi Andrea

A második találkozón vezetett gyalogtúra várt a résztvevőkre a bénai sziklákhoz, a Novohrad-Nógrád Geopark túravezetőjével, György Balázzsal. Majd egy kutyás bemutatóval és lovaglással folytatódott a nap. A harmadik, ebben a tanévben az utolsó találkozón, a kisiskolák nagy tanulmányi versenyére került sor, ahol iskolánként 2-2 csapat versenghetett az előkelő címért. Nyolc állomáson egy-egy tantárgyból tehettek tanúbizonyságot tudásukból, ügyességükből. Természetesen a finom falatok egyik helyszínen sem hiányozhattak, bőséges vendéglátásról gondoskodtak a szervezők és a települések polgármesterei.

Az eredetileg három iskolából álló csoportosuláshoz az utolsó két rendezvényre csatlakozott a Csomai Alapiskola is, akik olyannyira beilleszkedtek a közösségbe, hogy szeptemberre már ők tervezik a következő találkozót.

„Olyan iskolákkal kerestük a közös programok lehetőségét, amelyek vezetőivel a szakmain kívül személyes jó kapcsolatot is ápolunk” – mondta Pál Erzsébet, a csomai alapiskola igazgatója.

Kisiskolák találkozója
Fotó:  Halama Bódi Andrea

Ezekben az iskolákban a közös vonás, hogy mindannyian hátrányos helyzetű, ingerszegény környezetben élő gyermekeket tanítanak.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi közös élményben volt részünk ebben a tanévben. Többek között együtt fedezhettük fel a rimaszombati Csillagvizsgálót, vagy a Gömör-Kishonti Múzeumot, de együtt vettünk részt a rimakokovai természetiskolán is, ahol felejthetetlen élményeket szereztünk”

– avatott be Csányi Ildikó.

„Nagy örömömre szolgál, hogy ilyen nagyszerűen tudunk együttműködni. Amit egy-egy kisiskola önállóan képtelen lenne megoldani szervezésben és anyagiakban, azzal így közösen könnyűszerrel megbirkózunk" – zárta Hajdók Hajnalka.

A találkozók tehát folytatódnak, így szeptembertől új élmények várják az új nebulókat.

Kisiskolák találkozója
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.