2020. november 23., 18:18

Egy helyzet, két merőben eltérő vélemény

A Kassa Megyei Önkormányzat által alapított és Tőketerebesen működő, Lumen néven ismert szociális intézményt nem kíméli a Covid. Pillanatnyilag 18 idős ember és 13 alkalmazott koronavírus-fertőzött.

Képünk illusztráció

Az alkalmazottak panaszkodnak, ám az igazgató a panaszokat nem jegyzi, az alapító pedig a válságkezelési terv ellenőrzése során konkrét hibát nem talált az intézmény vezetésében. A Korzár szerkesztőségének az egyik ápolónő párja névtelenséget kérve a következőket mesélte az idősotthonban uralkodó helyzetről:

A vírus az alkalmazottak révén került az intézménybe, így az karantén alá került. Az ápolószemélyzet is bennmaradt a tíznapos karantén idejére,

ráadásul anélkül, hogy a fertőzötteket és az egészségeseket egymástól elkülönítették volna. Végül más osztályok ápolóinak segítségét kellett igénybe venniük, akik szintén megfertőződtek. A személyzet covidos ill. egészséges tagjai egy ideig egyetlen helyiségben aludtak, csak később kaptak külön helyiséget. A védőfelszerelés biztosítása és a fertőtlenítés is hagy kívánnivalót maga után.“

Az ápolónő társa az intézmény vezetőségének szemrehányást tett a tájékoztatás, illetve a személyzettel folytatott kommunikáció hiányosságai miatt is.

Az ápolók nem kapták meg a 400 €-ós pótdíjat, a 200 €-os fertőzési illetéket sem. Nem világos az sem, hogy hogyan számolnak majd el a szolgálatokkal. A panasztevő azt is nehezményezi, hogy párja 10 napot töltött folyamatosan, 24 órában a munkahelyén, majd hazatérve kezdődött számára a házi karantén .

Az intézmény igazgatója Štefan Čarný ugyanakkor arról tájékoztatta a lapot, hozzá sem a bentlakók, sem az alkalmazottak részéről nem érkezett panasz, ezért nem kíván erről a továbbiakban nyilatkozni. A megye szóvivője, Anna Terezková hozzátette: pillanatnyilag a 60 bentlakóból 18 Covid-fertőzött. A 147 alkalmazottból pedig 13-an fertőződtek meg. A D pavilonban, ahonnan a fertőzés indult, november 13-án végeztek PCR tesztelést, immár másodszor. Elsőként október végén, amikor 12 bentlakó és 9 alkalmazott bizonyult pozitívnak. Antigén tesztelésen az intézmény minden lakója és alkalmazottja átesett, a többi pavilonban senki sem bizonyult fertőzöttnek.

A megye szóvivője azt is hozzátette, hogy

minden, a megye hatáskörébe tartozó szociális intézmény rendelkezik saját válságkezelési tervvel. Az említett intézmény, amikor felmerült a Covid-19 gyanúja, azonnal kapcsolatba lépett a regionális közegészségügyi hivatallal, és annak utasításai szerint járt el.

Ezenkívül a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumának irányelveit követi.

A pandémia megjelenése óta szigorú egészségügyi és járványügyi szempontok szerint zajlik az irányítás, gyakori a fertőtlenítés. A lakók és az ápolók maszkot hordanak. A látogatások tilosak, új lakót csak negatív teszt felmutatása után vesznek fel. Az ellenőrzés során semmilyen rendellenességet nem tapasztaltunk– egészítette ki az elhangzottakat a szóvivő. Ami pedig a jutalmak kifizetését illeti, a munkaügyi minisztériumot arra kértük, hogy erre a célra 807 ezer €-t különítsen el. Amint ezt jóváhagyják, az összeg azonnal kiosztásra kerül a szociális intézmények dolgozói között.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!