2022. október 7., 19:31

Egy csallóközi városé a rekordhőmérséklet szeptemberben

A hőmérséklet szempontjából az idei szeptember normális vagy nagyon hideg volt. A legmagasabb hőmérsékletet (30,1 Celsius-fok) szeptember 8-án Bősön mérték. A legalacsonyabb hőmérsékletet 1000 méteres tengerszint feletti magasságban, szeptember 24-én mérték a Sztracena-Dobsinai-jégbarlangnál (mínusz 2,7 Celsius-fok) - tájékoztatott a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

„A legmagasabb havi átlaghőmérsékletet, 15,9 Celsius-fokot a pozsonyi repülőtér meteorológiai állomásán mérték. A legalacsonyabb havi átlaghőmérséklet, 9,2 Celsius-fok Vyšná Boca községben volt" - közölték a meteorológusok.

A havi átlaghőmérséklet a Lomnici-csúcson tért el leginkább a megszokottól (1991-2020), mínusz 2,1 Celsius-fokot mértek a meteorológiai állomáson. A legkisebb eltérés, mínusz 0,1 Celsius-fok Szepesolasziban (Spišské Vlachy) volt.

A csapadék szempontjából a normálistól a rendkívül csapadékosig terjedtek az értékek szeptemberben. A meteorológiai mérések szerint Kassán volt a legmagasabb a havi átlag (267,4 százalék) és Jászlóapátszentmihályon (Jaslovské Bohunice) a legalacsonyabb (79,6 százalék).

A legkevesebb csapadékot Királyfán regisztrálta az SHMÚ (44,4 milliméter), Jászlóapátszentmihályon szintén alacsony csapadékmennyiséget mértek (48,1 milliméter). Kálmánfalván (Kamanová), Sárréten, Szakolcán és Abaszálláson (Lehota) 50,6 milliméter csapadékot regisztráltak.

A legmagasabb havi csapadékmennyiség Turócszentmárton térségében esett (216,3 milliméter). Jasnán, Laborcfőn (Habura), az erdőtkai és remetevasgyári (Remetské Hámre) állomásokon is több mint 200 milliméter havi csapadékmennyiséget mértek.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.