2021. május 23., 10:37

Ebben az étteremben tilos kiszolgálni Matovičot, Hegert vagy Krajčít

A pozsonyi Dunajský pivovar közösségi oldalán tette közé azon személyek feketelistáját, akiket éttermükben tilos kiszolgálni a személyzetnek. A lista élén Marek Krajčí szerepel, de olyan miniszterek is feltűnnek, mint Igor Matovič, Richard Sulík, Milan Krajniak, Veronika Remišová vagy Eduard Heger kormányfő. Az étterem így szeretne üzenni a kormánynak a gasztro szektor ellen hozott döntései miatt.

dunajsky-pivovar1
Fotó: Dunajský pivovar Facebook

A pozsonyi Dunajský pivovar étterem közösségi oldalán tette közé feketelistáját, amelyen miniszterek, államtitkárok és más kormánytagok szerepelnek, beleértve a volt egészségügyi minisztert, Marek Krajčít is, aki a lista élére került. Az étterem a megmozdulásért sok támogatást, de kritikát is kapott.

A Dunajský pivovar úgy nyilatkozott, a feketelista fényképét nem poénból jelentették meg, és mélyebb tartalommal bír.

„Ahogy többen önök közül, kedves kormánytagok, úgy mi is rajongunk a vizuális segédeszközökért. Itt van tehát egy olyan alap segédeszköz a személyzetünk számára, amely segít felismerni önöket, mert a védőmaszkok viselése miatt még nem mindenki ismeri az önök arcát. Ez a feketelista, vagy ha akarják, a nemkívánatos vendégek listája, amelyet államtitkárok neveivel bővítettünk ki, ahogy a pandémia vitathatatlan ikonjával, Marek Krajčí nevével is” – olvasható a Dunajský pivovar közösségi oldalán, amelyhez csatolták a #dobrebude (jó lesz minden) hashtaget is, ami Igor Matovič egyik elhíresült mondata.

dunajsky-pivovar3
Ők biztosan nem ihatnak meg még egy sört sem a Dunajský pivovar étteremben.
Fotó:  Dunajský pivovar Facebook

Milan Halgaš, a Dunajský pivovar étterem tulajdonosa elmondta, feketelistájukkal felhívást szeretnének intézni a kormány felé, hogy ne csak beszéljen, de kezdjen végre cselekedni is. Nem értenek egyet azzal a hozzáállással, amelyet a kormány tanúsított a gasztronómia, a turizmus és a kultúra felé. A járványellenes intézkedések lazulásával pedig már olyan nézet kezd uralkodni, hogy minden rendben van.  

Az étteremtulajdonos elmondta, azzal, hogy nem szolgálják ki a kormánytagokat, nem népszerűségüket szeretnék növelni.

Kiemelte, hogy a Dunajský pivovar apolitikus szubjektum.

Listájukon államtitkárok és volt miniszterek is szerepelnek, mivel nem szeretnék csak egy emberre hárítani a felelősséget. „A kormányra egységesen tekintünk, amely rendeleteivel egységesen lép fel” – magyarázta Halgaš. Mint elmondta, a kormánytól nem pénz kérnek, hanem segítséget és érdeklődést problémáik iránt.

Halgaš szerint a kormány inkább abban segíthetne, hogyan lehetne Szlovákiában jobb körülményeket kialakítani a vállalkozáshoz, például az adó- és illetékterhek csökkentésével. Számos ilyen eszköz létezik, és a kormány inkább támogatná a vállalkozókat, ahelyett hogy arról posztol, hogyan növeli meg az adót.

A feketelistáról ugyanakkor hiányzik Boris Kollár (Sme rodina), amit a söröző tulajdonosa azzal magyarázott, hogy Kollár a nemzeti tanácsa elnöke, akinek nincs olyan befolyása a kormányhatározatokra, ezért nem jelentették meg.

Több étterem is támogatja a megmozdulást

Halgaš megerősítette, hogy ebben a megmozdulásban többen is támogatják a gasztro szektorból, ugyanakkor nem céljuk ebbe az irányba terelni más gasztro-létesítményeket is.

dunajsky-pivovar2
Fotó:  Dunajský pivovar Facebook
Többekben már forr ez a dolog, de nem volt célunk arra kérni az éttermeket, hogy támogassák ötletünket, habár az utóbbi napokban több létesítmény is felkeresett minket, akik csatlakozni szeretnének ehhez a megmozduláshoz hasonló feketelistákkal”

– mondta Halgaš.

Hozzátette, hajlandóak a kormánnyal tárgyalni, ugyanakkor tudatában vannak annak, hogy csak kis szubjektumnak számítanak, amire a kormány bizonyára nem akar időt vesztegetni. „Ha azonban úgy fognak viselkedni, mintha semmi probléma nem létezne, udvariasan megkérjük őket, hogy éttermünket ne látogassák” – mondta az étteremtulajdonos.

A Dunajský pivovar emellett olyan pólókat is forgalomba hozott, amelyeken különböző feliratok vannak a témával kapcsolatban, ezeket a vendégek meg is megvásárolhatják, és ezzel támogathatják a kezdeményezést.

Pincérjeik viselik ezeket a pólókat az étteremben, hogy felhívják a figyelmet az említett problémára.

Akinek felkeltette a figyelmét a pozsonyi Dunajský pivovar étterem az megtalálhatja azt a Tyrš-rakparton, Ligetfalu városrészében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.