2021. augusztus 9., 19:46

Duplájára bővült a faluház, új magyar óvoda és bölcsőde is épül Tardoskedden

Tardoskedden aktív munkálatok folynak a község központjában. Tóth Marián polgármestert az építkezésekről kérdeztük.

Tardoskedd
Fotó: facebook
Kultúrház lett a faluházból
A község már régen tervezte a faluház bővítését, amely így már kultúrházként is funkcionálhat. A bővítés projektjét jó pár éve kidolgoztuk, de csak 2019-ben sikerült rá pályáznunk. Tavaly áprilisban kezdtünk neki az építkezésnek, amit ez év tavaszán sikerült befejezni. Az új rész alapterüle akkora, mint a meglévő épületé, de kétszintes és nem szűkítik a teret oszlopok. Kapacitása 350 fő. Hatalmas színpaddal rendelkezik, a fellépők a rakodóteret is igénybe tudják venni, épültek öltözők, szociális helyiségek”

– avat bele a felújításba a faluvezető.

Az új épület össze van kötve a faluházzal, ahol konyha is található, így az új épületbe csak ételkiadót terveztek, hiszen a konyhát közösen lehet majd használni. Az új rész megépültével egyszerre két rendezvényt is tartható az épületben. Természetesen megépültek az épület köré a parkolók és a járdák is.

tardoskedd-építkezés
Fotó:  facebook
Építkezés a főtéren

Új a hangosítás, a fénytechnika, a berendezés. Szárnyas zongorát is vásároltak, ami bizonyosan sokszor használatban lesz, hiszen működik a községben zeneiskola is. 

Az 1,2 millió eurós beruházást augusztus 20-án a Szent István Napok keretében fogjuk átadni egy 19.00 órakor kezdődő nyitó koncert keretében” – fűzte hozzá.

A villamosművek a faluház mögött egy új trafóállomás is épít, mivel a bővítéssel kultúrházzá előlépett épület több energiaforrást igényel majd.

Szennyvízelvezető rendszer épül

Az első szakasz építése van folyamatban, melyhez a település  4,6 millió euró támogatást kapott a Környezetvédelmi Alaptól. Ehhez társul még az ötszázalékos önrész. Tulajdonképpen a falu egynegyede lesz csatornázva – 11 utca, ami körülbelül 750 háztartást jelent. Kinyomóállomás is épül Tardoskeddről Tótmegyerre, ahol a már meglévő Érsekújvár felé tartó rendszerre kötődnek rá.

Hatalmas lépés ez a környezetvédelem terén és még lakosaink kiadásai is enyhülnek, szippantókocsival ugyanis sokkal drágább a szennyvízkihordás. Az első szakasz tervezett átadása jövő októberben lesz.”
Tardoskedd-óvodaterv
Fotó:  facebook
A tardoskeddi magyar óvoda látványterve
Új magyar óvoda és bölcsőde is lesz

A községükben három óvoda van - a szlovák és magyar óvodát az önkormányzat tartja fenn, és van egyházi óvoda is. A két magyar óvoda egy régi, egyházi épületben működik, ami a mai elvárásoknak már nem felel meg. Ezért egy új épület megépítésére és berendezésére pályáztak – 1,3 millió eurót sikerült elnyerniük az IROP uniós forrásból. A héten írják alá a szerződést a közbeszerzés nyertesével és már indulhat is az építkezés.

Négy pavilonból fog állni, három az óvodásoknak, egy a bölcsődés korúaknak és lesz az épületben tornaterem is. Az építkezés összköltsége 1,9 millió euró, 2022 decemberéig kell megépíteni és átadni. Bízunk benne, hogy az új, korszerű épület átadásával a magyar osztályokba íratott óvodások száma is növekedni fog”

– tájékoztatott a polgármester.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.